La Delegació del CSIC commemora els seus 70 anys en un emotiu acte ple de records i anècdotes

El president del CSIC ha recordat que la ciencia és un dels elements en els quals s'ha de recolzar la tan desitjada recuperació

El president del CSIC entrega la distinció del CSIC a Jaume Josa, a la seva filla. En un emotiu acte que ha estat ple de records i anècdotes, la Delegació del CSIC a Catalunya ha celebrat aquest matí el seu 70 aniversari. Ha estat presidit per Emilio Lora-Tamayo, president del CSIC, i Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

En l'acte, que ha tingut lloc a la Residència d'Investigadors i que ha congregat un centenar de persones, també s'ha rendit homenatge a Jaume Josa Llorca, recentment desaparegut, qui va estar al capdavant de la Delegació entre els anys 1996 i 2000.

Va ser el 21 de novembre de 1942, quan es va signar la creació d'una delegació a Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), creat el 1939. La Delegació era la primera que es fundava i l'única durant anys -no va ser fins a 1983 que es va crear la segona, a Andalusia- i va suposar, de fet, l'inici de les activitats del CSIC a Catalunya.

Des de llavors, tal com ha recordat el president del CSIC, les relacions amb les diferents institucions d'aquesta comunitat autònoma han estat nombroses i fructíferes. El CSIC, ha dit Lora-Tamayo, vol que la seva presència a les comunitats autònomes propiciï polítiques actives de cooperació institucional i científico-tecnològica.

de esquerra a dreta, Javier López Facal (CSIC), Carles Miravitlles (CSIC), Francesc Farré (Residencia d'Investigadors); Joan Albaiges (CSIC), Emilio Lora-Tamayo, president del CSIC; Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement; Agnes Josa; Josefina Castellví; Lluis Calvo (CSIC); Ramón Parés (Reial Acadèmia de Ciencies i Arts de Barcelona); Alberto Gomís (Universitat Alcalá de Henares)"Si hi va haver en temps en què es podia dir que està col·laboració era necessària, avui es pot dir, sense possibilitat d'error, que és imprescindible. (...) La ciència per si sola no resoldrà la crisi però és, sens dubte, un dels elements amb què s'ha de donar suport a la tan desitjada recuperació", ha afirmat el president d'aquest organisme.

L'acte s'ha tancat amb la concessió d'un diploma commemoratiu als ex delegats del CSIC a Catalunya: Josefina Castellví (delegada en 1984-86), Carles Miravitlles (1987-92), Joan Albaigés (1992-1992), i Joan Maria Esteban (1993-96), ex delegats del CSIC a Catalunya, i una distinció del CSIC a títol pòstum a Jaume Josa.