El congrés mundial de sensors químics i biosensors òptics, a Barcelona

El CSIC, responsable de l'organització local del congrés Europt(r)ode, que  es celebra entre el 1 i el 4 d'abril i reunirà prop de 300 experts de tot el món.  S'estan desenvolupant sensors òptics per detectar mutacions genètiques, microorganismes, contaminants ambientals, toxines, processos intracel·lulars o fins i tot explosius. Entre els convidats, Richard Van Duyne, descobridor en els 70 de la Espectrometria Raman de superfície millorada, tècnica revolucionària que detecta substàncies a nivell de poques o una sola molècula.

Entre l'1 i el 4 d'abril se celebra a Barcelona la XI edició de Europt (r) ode, el congrés mundial dedicat a sensors químics i biosensors òptics, al qual s'espera assisteixin entre 250 i 300 investigadors, empresaris i estudiants de tot el món.


Europt (r) ode XI està organitzat pel Centre d'Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2) del CSIC, i pel Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

La investigadora del CSIC, Laura M. Lechuga, qui està al capdavant de l'organització de l'esdeveniment, explica que la tecnologia dels sensors i biosensors òptics és una de les més potents i emergents gràcies el seu alt potencial per a tot tipus d'aplicacions.

Com tots els dispositius que es fabriquen amb tecnologies similars a la microelectrònica, explica, "són tecnologies que ara mateix poden semblar complexes però que s'estendran molt ràpidament, en un termini d'uns 5 anys". Els sensors òptics basen el seu funcionament en la resposta de la llum davant d'un determinat material o molècula, resposta que serveix per detectar la substància o molècula d'interès.

Els investigadors treballen en el desenvolupament de sensors òptics per detectar mutacions genètiques, microorganismes, contaminants ambientals, toxines, processos intracel·lulars o fins i tot explosius. El ventall de sectors on troben aplicacions és molt ampli: des del diagnòstic clínic, la seguretat alimentària, fins al control del medi ambient o la seguretat ciutadana.

Alguns experts imaginen un futur en què metges o bé altres professionals disposaran d'un aparell similar a un telèfon mòbil en el qual es podrà introduir un xip amb el sensor òptic requerit en cada moment. Així, intercanviant simplement el xip, es podria analitzar gairebé qualsevol substància, de forma pràcticament immediata i en qualsevol entorn.

Al congrés assistiran alguns dels millors experts en l'àrea. Entre ells, Richard Van Duyne, de la Northwestern University (EUA), descobridor en els anys 70 de la Espectrometria Raman de superfície millorada (SERS, en les seves sigles en anglès), tècnica instrumental que va revolucionar la detecció ultrasensible, ja que pot detectar substàncies a concentracions minúscules -a escala de poques o una sola molècula. Van Duyne impartirà la primera sessió plenària, el dilluns.

En el programa també destaca una sessió dedicada a la indústria, que comptarà amb l'assistència d'empreses biotecnològiques. Entre elles, dues empreses punteres com Corning (EUA) i Genalyte (EUA), dedicades al desenvolupament de dispositius biosensors per al diagnòstic clínic i anàlisi farmacèutic.

Programa:
http://www.europtrodexi.eu/Imagenes/ConferenceScientificProgram.pdf



Web del congrés
http://www.europtrodexi.eu/