Les formes de vida de mida microscòpica contenen la major biodiversitat i riquesa del planeta. L'obra està coordinada per Josep M. Gasol, de l’Institut de Ciències del Mar i Emilio Casamayor, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, centres del CSIC a Catalunya.
Barcelona, 25 de juny de 2012. El llibre, orientat a un públic general, però amb cert coneixement del medi natural, intenta desterrar definitivament la idea que associa el concepte de microorganisme a éssers perniciosos i letals.
Els autors mostren amb rigor científic relacions causa-efecte, movent-se de l'escala del microbi a la del paisatge, i intenten captivar al gran públic amb vistoses imatges que despertin l'interès per la bellesa d'uns organismes generadors de vida a la Terra i imprescindibles per al seu funcionament.
Com comenten els autors al llibre, les formes de vida de mida microscòpica contenen la major biodiversitat i riquesa del planeta. La seva història evolutiva és molt extensa (més de 3.000 milions d'anys d'antiguitat) i tenen i han tingut una gran influència en l'ecologia del planeta. Es troben presents en tot tipus d'ambients amb poblacions enormes, des d'ambients freds i foscos fins a ambients amb pH molt àcid, de salinitat molt elevada o en llocs sense oxigen. La seva activitat és tan elevada i la seva abundància tan alta que aconsegueixen que l'invisible acabi fent-se manifest a simple vista.
En molts casos, ignorem que darrere de canvis aparents en l’estat del patrimoni natural i cultural (com a les coves d’Altamira), en la coloració i estructura biològica de llacs, mars, rius i llacunes, o en el desenvolupament de vida en profunditats marines o en zones polars es troben els microorganismes. Aplicacions biotecnològiques i industrials com la mineria, l'enginyeria genètica o la bioremediació, així com el desenvolupament d'entramats biològics complexos en ambients aparentment hostils, el concepte de reciclat portat a la seva màxima expressió o la síntesi de metabòlits amb finalitats defensives o reproductives es beneficien de les característiques que els microorganismes han desenvolupat i perfeccionat al llarg de milions d'anys d'evolució.
El llibre compta amb la contribució d’investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC), de la Universidad Autónoma de Madrid, la Universidad de Alicante, l’Instituto de Ciencias Agrarias (CSIC), Universidad de Barcelona, Universitat de Girona, Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC), Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología (CSIC), Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (CSIC- Universitat de les Illes Balears).
Editat pel CSIC i Ediciones La Catarata es pot adquirir a la botiga online del CSIC:
http://www.publicaciones.csic.es:8080/CSIC/inicio.html
Bloc del Departamento de Publicaciones:
http://publiblogdelcsic.blogspot.com.es/2012/06/microbios-en-accion-biodiversidad.html