Paràsits contra algues tòxiques

Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC detecten una substància que activa paràsits de microalgues tòxiques. El dimetilsulfur que produeixen les algues 'desperta' el paràsit i el fa infecciós. El descobriment és un pas més cap al desenvolupament d'estratègies de control biològic per controlar proliferacions d'algues nocives.

Dos esporangis plens de paràsits en estat latent (a la dreta de la imatge de color negre) esperant que els hi arribi el senyal químic indicant la presència d’hostes per tal d’activar-se i sortir a infectar. De les dues cèl·lules amb coloració marronosa, una està sana (a l’esquerra) i l’altre (a dalt) és una fase inicial d’infecció. Imatge realitzada amb microscopia òptica. La barra d’escala és de 10µm. Foto d’ Elisabet Alacid.Els paràsits són una de les causes més importants de mortalitat entre les microalgues nocives de la zona costanera. No obstant això, se sap poc sobre les estratègies que han desenvolupat per infectar de forma eficient poblacions d'algues que són efímeres i que no sempre estan presents. Què activa els paràsits? Com localitzen els seus hostes?

Un estudi liderat pel CSIC revela que el paràsit Parvilucifera sinerae s'activa des d’un estat latent no només per la presència de cèl·lules vives d'un dels seus hostes, la microalga dinoflagel·lada Alexandrium minutum, sinó també per la presència dels exsudats de la microalga. Concretament, per un compost que es troba entre els exsudats: el dimetilsulfur, un compost de sofre, conegut per ser el responsable del característic olor del mar.

El treball, realitzat a l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), es publica a International Society for Microbial Ecology Journal, del grup Nature. A més del CSIC, en el treball ha participat la University of Technology, de Sydney (Austràlia).

El dimetilsulfur que produeix la microalga indica al paràsit la presència d'hostes potencials. A més, aquest senyal és dens-dependent, és a dir, "el paràsit respon més ràpidament a concentracions més altes de dimetilsulfur, conseqüència d'una abundància més gran d'hostes", explica Esther Garcés, investigadora principal del treball. Això permet al paràsit passar d'una fase latent, quan no hi ha cèl·lules d’hoste o n’hi ha poques, a una fase activa en què els paràsits poden infectar.

Cicle d'infecció del paràsit Parvilucifera sinerae: el paràsit entra a la microalga, s’hi reprodueix i acaba formant dins un esporangi amb centenars de nous paràsits. De la microalga, que mor en la infecció, al final només queda un closca. L’esporangi amb paràsits queda latent a l’espera de nous hostes.El creixement d'algues nocives a les costes representa un greu problema ambiental i de salut pública. Aquestes poblacions d'algues microscòpiques produeixen toxines amb efectes sobre la salut humana i la mortalitat de peixos. De vegades, obliguen al tancament temporal de muscleres i ostreres. No obstant això, tot i el seu impacte socioeconòmic, encara no se sap què en desencadena el desenvolupament i desaparició.

Estratègies de control biològic

"Durant anys, s'ha valorat la possibilitat d'utilitzar paràsits per combatre les proliferacions d'algues tòxiques, de forma semblant a les pràctiques de control biològic de plagues en agricultura", explica Esther Garcés. En el cas de Parvilucifera sinerae, en tractar-se del que s'anomena un parasitoide (un paràsit que mata el seu hoste), l'estratègia serviria per eliminar les microalgues nocives. En aquest sentit, la present troballa és un pas endavant per replantejar aquest tipus d'estratègia.

Tanmateix, alerta Garcés, Parvilucifera pot parasitar altres microalgues que no són nocives i, d'altra banda, el paràsit no sempre mata la microalga nociva. Tal com explica Elisabet Alacid, participant en l'estudi: "Hem observat que hi ha algunes microalgues resistents a la infecció, que tot i que també produeixen dimetilsulfur i activen el paràsit, no arriben a infectar-se i el paràsit mor. Ho interpretem com un dels pocs casos descrits d'evolució entre enemics en el plàncton: el paràsit desenvolupa mecanismes de localització de l'hoste i aquest desenvolupa mecanismes contra la infecció."

Així les coses, diuen els científics, encara és prematur plantejar estratègies de mitigació biològica, si bé aquest treball és una peça que podria ajudar al seu desenvolupament.

Imatge de microscopia òptica on es mostra els paràsits sortint de l’esporangi que han format dins de l'hoste, en aquest cas la microalga Dinophysis caudata (amb forma de copa), per la cerca de nous hostes a qui infectar. La barra d’escala és de 10µm. Foto d’ Isabel Bravo.La importància dels compostos de sofre

El treball confirma la importància dels compostos de sofre en l'ecologia química marina. Rafel Simó, colíder del treball i responsable de la identificació del senyal químic, explica: "És fascinant que precisament el dimetilsulfur sigui la substància que indueix l'activació del paràsit de les microalgues. Aquest compost, principal responsable de l'agradable olor del mar, juntament amb el seu precursor bioquímic dimetilsulfoniopropionat, atreu foques, tortugues, ocells, pingüins, eriçons, copèpodes i tota classe de microorganismes marins. Ara sabem que també atrau paràsits d'algues".

"No coneixem cap altre compost en la natura que tingui un poder d'atracció tan universal", conclou Rafel Simó. "És probable que es tracti d'un cas únic en el paisatge químic de la biosfera."

Garcés, E., E. Alacid, A. Reñé, K. Petrou, R. Simó (2013) Host-released dimethylsulphide activates the dinoflagellate parasitoid Parvilucifera sinerae. International Society for Microbial Ecology Journal, doi:10.1038/ismej.2013.173

 

 

 

 

 

 

Imatge d’un paràsit feta amb microscopia electrònica de rastreig. El paràsit té dos flagells diferents, un de llarg i pelut, i l’altre, curt i llis. Foto d’ Esther Garcés.