Torna "El planeta blau", una aproximació del mar a la presó

Segona edició d'aquest projecte del CSIC, que acosta el coneixement del mar a centres penitenciaris.

Participants de l'anterior edició, en una sessió de boies oceanogràfiques. Foto: Planeta Blau /Ismael Mayo.El Planeta Blau és un projecte de divulgació que es realitza al Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, amb nois de 18 a 23 anys. Ideat i promogut per científics de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona del CSIC, consisteix en una sèrie de xerrades i pràctiques per apropar a joves presos el coneixement i el respecte pel mar.

El projecte aporta una nova visió del medi marí als interns del centre, apropant el mar a través de les experiències personals i científiques dels investigadors. Una sessió normal consisteix en una petita sessió teòrica d'un tema concret (boies, circulació oceànica, contaminació marina, ambients polars o pesca, per exemple) complementada amb la projecció d'un documental i l'execució d'un experiment pràctic.

Fins ara s'ha treballat molt en apropar les ciències marines als centres educatius. Però hi havia col·lectius que quedaven fora d'aquest sistema, com és el de les presons, tot i que aquests centres també tenen escoles a les que assisteixen col·lectius de joves interns.

Per això, l'any 2011, un grup de 24 investigadors voluntaris va posar en marxa "El planeta blau". Ho van fer en col·laboració amb el Centre de Formació d'Adults Santiago Rusinyol, on reben formació dels interns del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona. En aquesta edició "El Planeta Blau" va comptar amb la participació de 57 alumnes durant 10 mesos. Per aquest curs acadèmic s'espera una participació similar.

Sessió pràctica dedicada al plàncton. Foto: Planeta Blau / Ismael Mayo.Tant alumnes com investigadors estan molt satisfets amb els resultats, ja que s'ha aconseguit captar l'atenció dels joves i mantenir el mateix grup d'interns durant totes les sessions. "Per sort", apunta Josep Lluís Pelegrí, un dels voluntaris en ambdues edicions, "experiments tan bonics com construir una boia oceanogràfica o reconèixer animals com plàncton, meduses o peixos diversos, 'enganxen' als participants del projecte". Pelegrí afegeix que "per als investigadors aquest projecte és important perquè ens motiva a transmetre les nostres vivències professionals i personals d'una manera diferent, fora de l'àmbit habitual. Per als científics és també un gran aprenentatge".

Aquest projecte, el primer del seu tipus a Espanya, ha despertat l'interès a d'altres centres d'investigació, que volen dur a terme iniciatives similars en altres llocs. Per això, s'ha previst organitzar sessions per explicar l'experiència a altres científics interessats.

"El planeta blau" compta amb finançament de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) i la col·laboració del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.