Un vídeo mostra la flora dels estanys dels Pirineus

Els investigadors del CSIC Enric Ballesteros i Lluis Camarero, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), han produït un vídeo divulgatiu d’uns 10 minuts sobre la flora dels estanys dels Pirineus, com una activitat de l’Observatori Limnològic dels Pirineus (LOOP).

Els investigadors expliquen: “Juntament amb cims i crestes, els estanys són una de les característiques que més atrauen l’atenció dels paisatges de muntanya. Els muntanyencs coneixen i aprecien la bellesa d’aquestes taques blaves envoltades de muntanyes, prats i boscos. Però poca gent sap dels paisatges secrets que s’amaguen sota les seves aigües. En aquest vídeo ens submergim en diversos estanys del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i del Parc Natural de l’Alt Pirineu per descobrir el jardins submergits dels Pirineus.”

Els investigadors també adverteixen que “els estanys són ecosistemes molt fràgils, i aquestes capbussades es fan amb finalitat científica i de manera molt limitada”. De fet, bussejar als estanys del Parc està terminantment prohibit, i els investigadors ho han pogut fer dins el treball de recerca i amb un permís especial.

L’Observatori Limnològic dels Pirineus (LOOP), unitat que pertany al Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC però que es troba físicament al Centre de Recerca d'Alta Muntanya, de la Universitat de Barcelona, treballa per l’estudi i la preservació d’una xarxa hidrològica (rius i llacs) de conques d’alta muntanya, situades en el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, i en les seves àrees d’influència.