El passat dimarts, 30 d’abril, es van entregar els premis de la última edició d’Inspiraciència.
“Rita Mungo Clark”, de Xavier Fernández Busquets, i “Las dos opciones del proyectil”, de Francisco Lidón Plaza, han estat els guanyadors en les categories de relat curt adult en català i castellà, respectivament. El premi en la modalitat corresponent a gallec s’ha declarat desert.
En la modalitat de relat curt juvenil, els guanyadors han estat “Origen”, de Mireia Corbella, al català; “El felino vecino de al lado”, de Eva Rius Iglesias, en castellà; i “O plástico, a asasino de Brais”, de María Romero Rodríguez, en galleg.
Les modalitats de microrelats també tenen guanyadors: “Copyright”, de Jaume Valor; “Servicio técnico”, de Guillermo Chicón; i “Historia de dúas moléculas”, d’Ignacio Munilla Rumbao són els guanyadors de la modalitat microrelat adult en els idiomes català, castellà i gallec, respectivament.
En la modalitat de microrelat juvenil, els guanyadors han estat “Fer un pas, complir un somni”, de Cristina Giménez Vives; “El desconocido del espejo”, d’Inés Pelegrín Cañadas; i “Einstein, Hitchens e outros heroes mortos”, de Carlos Araújo Álvarez, en els idiomes català, castellà i gallec, respectivament.
Els premis del públic (al millor de cada modalitat, independentment de l’idioma) han estat per “La Lockatomicmachine”, d’Ana Belén Serván Cabanillas, en relat curt adult; “Partículas del futuro”, de Jesús Orera Clemente, a la categoria microrelat adult; “Doña contaminación”, de Carlota Pérez Silva, a la categoria relat curt juvenil; i “La Tierra es bipolar”, de Paula Piedrafita Machiñena, a la categoria microrelat juvenil.
Tots els relats guanyadors es poden llegir a la web d'Inspiraciència.
L'acte, celebrat a la Biblioteca de la Sagrada Família, va comptar amb una nodrida assistència de concursants i col·laboradors. Es va comptar amb una actuació de dansa contemporània a càrrec de Big Bouncers. La peça, nascuda d'una idea original de la Mandarina de Newton i co-dirigida entre la Mandarina de Newton i Big Bouncers, va permetre als assistents descobrir altres formes d'interpretar la ciència.
Inspiraciència està organitzat per la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, i compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i de les delegacions del CSIC a Aragó, Galícia i València. També compta amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, de l'Escola d'Escriptors i de l'Editorial Galàxia.