El Centre de Recerca en Agrigenòmica, l'Institut Botànic de Barcelona i el Jardí Botànic han preparat un programa d'activitats lúdiques i divulgatives. 56 països se sumen a aquesta iniciativa, que se celebra per segon any i que vol recordar la importància de les plantes per a la societat. A tot Espanya, 42 institucions participen organitzant 44 esdeveniments diferents.
Extreure l'ADN d'una coliflor, una visita guiada al Jardí Botànic de Barcelona o aprendre com s'obtenen productes com la xocolata o l'oli de les plantes són algunes de les activitats proposades pel Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), consorci públic en el qual participa el CSIC, l'Institut Botànic de Barcelona (CSIC-Ajuntament) i el Jardí Botànic per celebrar, el 18 de maig, el Dia Mundial de la fascinació per les plantes.
És el segon any que se celebra aquesta jornada, que està patrocinada per l'European Plant Science Organization (EPSO) i té com a objectiu mostrar la importància de les plantes en la ciència, en l'agricultura, en la conservació del medi ambient o en l'obtenció de productes diversos, des de fàrmacs fins a productes tèxtils o compostos químics.
Fins 56 països s'han sumat a aquesta iniciativa, 28 d'Europa, 5 d'Amèrica, 11 de Àfrica, 10 d'Àsia i Austràlia. Més de 618 institucions, des de jardins botànics a centres d'investigació de plantes, albergaran 847 esdeveniments diferents dedicats al públic. A Espanya, són 42 les institucions espanyoles (entre universitats, centres de recerca, jardins botànics ...) les que participen en el Segon Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes. L'oferta per aquesta edició abasta més de 44 activitats.
Activitats a Barcelona
El programa proposat comença a les 11.00 del matí amb una conferència divulgativa ("Els gens de les plantes que mengem") a càrrec de Pere Puigdomènech, professor d'investigació del CSIC. Li seguiran diverses presentacions breus en què diversos científics explicaran en de manera divulgativa quina és la seva activitat ("Coneix els científics de les plantes"), que es realitzaran a l'exterior de l'Institut Botànic.
També hi haurà la possibilitat de realitzar visites guiades (a l'exposició de bonsais, al Jardí Botànic ia l'exposició temporal Regne Vegetal), de participar en un experiment en què s'extraurà ADN d'un vegetal i d'assistir a una sèrie de xerrades curtes, informals i divulgatives (Sessions "Pecha Cucha").
Totes les activitats es realçaran a l'Institut Botànic i al Jardí Botànic, situats en un lloc privilegiat de la muntanya de Montjuïc.
Ana Caño-Delgado, investigadora del CRAG, coordina el programa d'activitats, amb la col•laboració d'Alfonso Susanna, director de l'Institut Botànic de Barcelona, i de Josep M. Montserrat, director del Jardí Botànic de Barcelona.
L'European Plant Science Organization (EPSO) és una organització acadèmica independent que representa més de 223 instituts de recerca, universitats i departaments d'30 països. Junts sumen més de 28.000 investigadors, personal tècnic i de suport dins d'aquesta branca científica. A més, EPSO compta amb més de 2.850 membres personals. Des del 1 de gener de 2012, el professor d'investigació del CSIC, José Pío Beltrán Porter, forma part del Consell de Direcció de l'EPSO.
La missió de l'EPSO és promoure la investigació de les plantes i els seus investigadors, representar els científics en les seves discussions sobre el futur del programa de prioritats de les plantes a través d'Europa, proporcionar una font d'informació independent sobre ciència de plantes, i promoure l'educació de científics per trobar en el segle XXI nous reptes en agricultura, horticultura, silvicultura, ecologia, així com altres sectors relacionats amb la ciència de les plantes.
Programa d'actividades al Jardí Botánic de Barcelona: http://bit.ly/10A8WsG
Tota la informació sobre el Dia de la Fascinació per les Plantes es pot trobar a www.plantday12.eu
FACEBOOK: https://www.facebook.com/pages/Fascination-of-Plants-Day-2013/419094251484268
TWITTER: (@PlantDay2013)