Investigadors del CSIC han estudiat i trobat una gran biodiversitat microbiana en els llacs salins del Desert de Monegros, un ambient únic a nivell europeu. Fins el 35% de la seva diversitat genètica, expliquen, poden ser noves espècies.
En l'aragonès Desert dels Monegros es troba un dels ecosistemes més singulars d'Europa. Un paisatge extremadament àrid, on viuen en condicions inhòspites un elevat nombre de plantes i animals-fins a 5.400 espècies biològiques, segons Societat Entomològica Aragonesa.
Un dels nínxols més desconeguts als Monegros són els llacs salins poc profunds, “salades” en la denominació local, ecosistemes singulars que només troben equivalents en zones remotes d'Àsia i d'Àfrica. Aquests ambients extrems amaguen una gran riquesa de microbis extremòfils, capaços de viure en condicions impossibles per a altres éssers i amb un gran potencial d'aplicacions.
Un grup d'investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i de l'Estació Experimental d'Aula Dei (CSIC), dirigits per Emilio O. Casamayor, ha seqüenciat genèticament mostres d'11 d'aquests llacs salins per discernir la seva biodiversitat microbiana. I han trobat una gran riquesa d'espècies microbianes extremòfiles noves i enigmàtiques per a la ciència.
En els llacs salats dels Monegros, explica Emilio O. Casamayor, viuen microorganismes adaptats a condicions molt dures: altes dosis de radiació ultraviolada, grans oscil·lacions de temperatura (des de 10 graus sota zero fins a 40 graus), concentració molt alta de sals fins a 10 vegades més elevades que en l'aigua de mar, alts nivells de magnesi i compostos de sofre, i intensos períodes de dessecació. La riquesa genètica per adaptar-se a totes aquestes condicions ha de ser, per tant, molt alta.
Les seqüències genètiques obtingudes revelen una gran biodiversitat. Moltes d'elles concorden en major o menor grau amb seqüències registrades en Genbank, la base de dades genètica més important del món, el que suposa que hi ha algun tipus de parentiu a nivell d'espècie o gènere amb individus prèviament coneguts. Però fins a un 35% de les seqüències no coincideixen amb res conegut: poden correspondre, doncs, a espècies totalment noves per a la ciència.
Veure notícia completa a R+D CSIC.
Article de referència:
Casamayor, Emilio O., Triadó-Margarit, Xavier Castañeda, Carmen. Microbial biodiversity in saline shallow lakes of the Monegros Desert, Spain. FEMS Microbiology Ecology : 1-16 (2013) DOI: 10.1111/1574-6941.12139