L'estudi ha estat publicat a 'Nature Chemistry'. Els resultats permetran descobrir nous processos químics i comprendre millor la reactivitat entre les molècules.
Madrid. Veure pas a pas com canvia una única molècula quan reacciona amb l'oxigen ja és possible. Un equip internacional en què ha participat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un sistema que permet observar aquest procés en un medi líquid i identificar fins a sis estats diferents durant la reacció. El treball, publicat a la revista Nature Chemistry, obre la porta a descobrir nous processos químics ia comprendre millor la reactivitat entre les molècules.
"Fins ara només era possible observar els detalls d'aquest procés en dissolució en conjunts de milions de molècules. El sistema que hem desenvolupat permet, mitjançant microscòpia d'efecte túnel, seguir aquests canvis molècula a molècula i veure com canvia el seu estat i com els productes de les reaccions es distribueixen per la superfície del sòlid en el medi líquid. Permet fins i tot registrar aquests canvis en vídeo ", explica l'investigador del CSIC David Amabilino, de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.
La investigació mostra com la superfície actua com un suport perquè la molècula participi en l'activació de processos químics i, a més, ajuda a entendre les reaccions relacionades amb l'oxigen que tenen lloc a molècules semblants en el cos humà. "Preparem una molècula capaç d'ancorar-se al grafit i d'existir en diferents estats d'oxidació, és a dir, amb més o menys electrons, i vam veure com canviaven els seus estats, la velocitat a la qual ho feien i fins i tot vam aconseguir captar la molècula l'instant abans i després de la ruptura de les molècules d'oxigen ", conclou l'investigador.
Duncan den Boer, Min Li, Thomas Habets, Patrizia Iavicoli, Alan E. Rowan, Roeland J. M. Nolte, Sylvia Speller, David B. Amabilino, Steven De Feyter, Johannes A. A. W. Elemans. Detection of different oxidation states of individual manganese porphyrins during their reaction with oxygen at a solid/liquid interface. Nature Chemistry. DOI: 10.1038/NCHEM.1667