La gran cita internacional de la investigació antàrtica, a Barcelona

Del 15 al 19 de juliol, se celebra la XI edició de l’SCAR Biology Symposium, organitzat per l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de CosmoCaixa Barcelona. El simposi, que se celebra cada quatre anys, coincideix amb el 25 aniversari de la creació de la Base espanyola a l’Antàrtida Juan Carlos I

 

  • 300 experts del Comitè Científic de Recerca Antàrtica (SCAR) debatran sobre el present i el futur d’aquest continent
  • L’objectiu del simposi és donar a conèixer l’estat en que es troba aquest continent i la gran repercussió que exerceix en la circulació marina, el clima i la biodiversitat del planeta
  • Es presenten dos nous grans programes internacionals de l’SCAR, que comptaran amb la participació, cadascun d’ells, de 50 institucions de tot el món
  • Els científics abordaran temes com l'impacte del canvi climàtic, l'efecte dels grans icebergs i plataformes de gel que s’han desenganxat del continent antàrtic sobre la fauna marina antàrtica i per què, de manera sorprenent, aquesta fauna s'ha recuperat dels impactes ambientals més ràpidament del que s’esperava. També es presentaran dades concloents sobre l'efecte de l'escalfament global sobre les comunitats marines antàrtiques i en espacial sobre el krill
  • Paral·lelament, centres i museus de ciència de la ciutat han planificat una amplia programació divulgativa i educativa per donar a conèixer la importància d’aquest remot continent que tanta influencia exerceix a tot el planeta.

L'Antàrtida. Imagen: ICM-CSIC.Barcelona. Wolf Arntz professor de l’Alfred Wegener Institut d’Alemanya i president de honor del Simposi; Jerónimo López professor de la Universitat Autònoma de Madrid i president del SCAR

internacional; Josep Maria Gili, professor de investigació el CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i president del Simposi; i Ignasi López, sots director de l’àrea de Ciència, Recerca i medi ambient de l’Obra Social “la Caixa”, han presentat aquest matí a CosmoCaixa la XI edició de l’SCAR Biology Symposium, la gran cita de la comunitat internacional de biologia antàrtica.

El Comité Científic de Recerca sobre la Antàrtica (Scientific Committee on Antarctic Research - SCAR) és l’òrgan internacional que s’encarrega de impulsar i coordinar la investigació antàrtica. Actualment són 31 els països membres de ple dret, 9 els països vinculats i 6 els països membres associats.

La investigació sobre l’Antàrtida, avui

L’efecte del canvi climàtic sobre els ecosistemes de l’Antàrtida, el seu estat de conservació i el perill associat a la possible explotació dels seus recursos són els temes que més preocupen els experts i que centren gran part de la recerca científica actual.

L’Antàrtida planteja altres incògnites. Projectes recents han revelat els efectes de grans icebergs i plataformes de gel que s’han desenganxat del continent antàrtic sobre la fauna marina antàrtica. Però també s’ha descobert, sorprenentment, que aquesta fauna s'ha recuperat dels impactes ambientals més ràpidament del que s’esperava.

Els experts intenten respondre una altra gran pregunta: quanta biodiversitat acull el continent blanc. Fins ara, varis estudis han mostrat que a nivell marí l’Antàrtida té la major biodiversitat del planeta, cosa que planteja un misteri per als científics: com es possible que això passi en el continent més inhòspit de la Terra.

Per una altra banda, en el Simposi es presentaran dades concloents sobre l'efecte de l'escalfament global sobre les comunitats marines antàrtiques i en especial sobre el krill.

Dos nous programes internacionals

Els nous programes internacionals promoguts per l’SCAR que seran presentats aquests dies en el congrés de Barcelona, AnT-ERA y AntECO, intentaran donar resposta a les preguntes que s’han generat en els últims anys.

AnT-ERA investigarà els actuals processos biològics a l’Antàrtida per mirar de determinar la seva resiliència al canvi. El projecte estudiarà els mecanismes biològics antàrtics a diferents nivells: des del genoma, fins a nivell d’animals, de poblacions d’organismes, i d’ecosistema. AnT-ERA, que tot just s’acaba d’iniciar, té una participació inicial de 14 institucions de 9 països (EUA, Nova Zelanda, Regne Unit, Alemanya, Espanya, Itàlia, Japó, Canadà, Austràlia), que conformen el comitè internacional de coordinació. S’espera, però, que en el projecte arribaran a participar fins a 50 institucions de tot el món.

L’altre gran projecte, Ant-ECO, recull el testimoni d’anteriors investigacions de gran envergadura com el Census of Marine Life. AntECO estudiarà la biodiversitat antàrtica, com s’ha pogut originar, com funciona i la seva influència en el sistema de suport vital del planeta. Compta amb una participació inicial de 16 institucions de 8 països (EUA, Nova Zelanda, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Japó, Canadà, Austràlia), i es preveu que la participació total serà de fins a mig centenar d’institucions, aproximadament.

El Simposi de l’SCAR, primera vegada que se celebra a Espanya

El XI Simposi del SCAR està organitzat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, a més dels Comités internacional i espanyol del l’SCAR, i un Comitè Científic Local Organitzador, format per un grup de destacats investigadors espanyols. El Simposi compta amb la col•laboració de l’Obra Social “la Caixa”, i el recolzament de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

És la primera vegada que aquest Simposi se celebra a Espanya, que va entrar a formar part, com a membre consultiu, del Tractat Antàrtic l’any 1988. La celebració del simposi coincideix, a més, amb una data molt important: el 25 aniversari de la instal•lació de la Base Juan Carlos I a l’Antàrtida, impulsada i gestionada pel CSIC. Per aquest motiu el simposi compta com a Presidenta d’honor amb la Dra. Josefina Castellví, investigadora del CSIC i artífex directa de l’establiment de la Base i de l’inici de la investigació antàrtica espanyola de manera continuada.

La Antàrtida per a tots els públics

Un dels grans objectius que s’ha marcat l’SCAR és implicar la societat i fer-la partícip dels coneixements científics relacionats amb l’Antàrtida. En aquest sentit, el simposi marca el tret de sortida d’un any, juny 2013 – juny 2014, ple d’activitats educatives i de divulgació per a tots els públics. La iniciativa, “L’Antàrtida. La vida al límit” compta amb la participació i d’institucions com el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim, el Zoo de Barcelona i CosmoCaixa. Aquestes institucions realitzaran una programació coordinada de conferències, activitats educatives i una exposició per difondre de manera participativa els avenços de la investigació antàrtica espanyola i internacional entre la comunitat educativa i la societat en general. Per això comptaran amb el suport científic d’en Josep Maria Gili, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i de la Asociación Española de Jóvenes Investigadores Polares (APECS-Spain).


Web del Comitè Científic de Recerca Antàrtica (SCAR)  
http://www.scar.org/
 
Web del XI Simposi de l’SCAR
www.icm.csic.es/XIthSCARBiologySymposium/index.php