Més d’una trentena d’activitats son les que proposen els centres del CSIC a Catalunya en aquesta edició de la Setmana de la Ciència, que a Catalunya se celebra del 15 al 24 de novembre de 2013, tot i que el programa d’activitats comença una mica abans. Els centres i instituts de recerca del CSIC organitzen activitats de diferent format: xerrades divulgatives, exposicions, demostracions virtuals, portes obertes als centres de recerca i projeccions. Informació més completa de les activitats, horaris i contactes a pàgina http://www.dicat.csic.es/dicat/es/semana-de-la-ciencia/278-semana-de-la-ciencia-2013
La química, en clau divulgativa
11 de novembre. A les 11. 00 h: 60 anys d’ADN, conferència sobre l’impacte que ha tingut el coneixement de la estructura de l’ADN en la nostra vida quotidiana. Química Avançada de Catalunya (IQAC).
12 de novembre, 11 h. Hi haurà química entre nosaltres?, conferencia divulgativa per mostrar la contribució de la química en l’àmbit de la salut. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC)
13 de novembre, 11 h. Projecció de The modern alchemist: the chemistry of the modern world. Terra: La pedra filosofal, vídeo d’una conferencia del químic Peter Wothers. Forma part de la sèrie de tres conferències: The Royal Institution Christmas Lectures 2012. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC)
15 de novembre a les 11. h Materials porosos: què, com i per què. Els materials porosos, ja siguin d’origen natural o sintètic, estan presents en una gran varietat de situacions i aplicacions tecnològiques. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC)
18 novembre, 11 h. De la matèria inanimada a la vida: autoorganització i evolució molecular Vivim gràcies a un complex entramat d’espècies químiques que s’interrelacionen de manera eficient i específica. Conferència. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC)
19 novembre, 11 h. Suïcidi cel•lular: rituals per a la supervivencia. Igual que els essers vius, les cèl•lules, com a unitat mínima que els componen, neixen, proliferen i moren. També, com passa en els organismes superiors, no totes les morts es produeixen de la mateixa manera. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC)
Medi ambient
13 de novembre, 10.30 h Sempre hi ha hagut estiu? Sempre n’hi haurà? Ara estem vivint un període climàtic excepcional? El clima canvia de forma natural o és el resultat de la activitat humana? Conferència a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA)
Del 18 al 22 de novembre, Què investiguem a les ciències de la terra? Exposició al vestíbul de la Facultat de Geologia (UB) i de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) que mostra l'activitat de les dues institucions en el camp de les Ciències de la Terra.
19 al 22 novembre, de 09: 00 a 11:00 La contaminació també viatja. Taller i visita al centre de recerca l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA). Durant la visita es pretén donar a conèixer alguns conceptes bàsics sobre contaminació química i les seves conseqüències per al medi ambient, amb la participació activa en mostreigs reals de contaminants a diferents compartiments ambientals.
20 de novembre a les 11.00 Els efectes tòxics dels contaminants. Tots els organismes estan exposats a tòxics? Tots els compostos contaminants són tòxics? Què és un biomarcador? Sabeu què significa ‘intersex’ i ‘imposex’? Xerrada a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA)
Del 7 al 17 de novembre, Exposició: L’esfera de l’aigua, produïda pel CSIC i Aqualogy a la Residència d’Investigadors. Consulteu horari.
Robòtica i Intel•ligència Artificial
15 de novembre 10 h. Intel•ligència artificial: què és i aplicacions pràctiques. Introducció a la intel•ligència artificial i demostracions practiques. Institut d’Investigació en Intel•ligència Artificial (IIIA)
16 de novembre, de 10.30 a 18.00 Demostració urbana: robots Tibi, Dabo i cotxe robotitzat de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Arc del Triomf, Passeig Lluís Companys, Barcelona.
26 de novembre a les 12. H Trobada virtual interactiva. Demostracions en directe i en streaming dels nostres robots. Vols veure com són els nostres laboratoris i què fan els nostres robots sense moure't de la teva casa o del teu centre educatiu? Emissió per streaming d’algunes demostracions amb la participació dels investigadors de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Activitat a www.iri.upc.edu/euroboticsweek/streaming
Metereologia
17 de novembre a las 11h L'Observatori de l'Ebre: peça clau de la història de la meteorologia a Catalunya. Quina és la història de la meteorologia a Catalunya? Qui va fer possible que als anys 30 ocupés un lloc rellevant en la meteorologia europea?. Observatori de l’Ebre
17 de novembre 12h Taller de pressió atmosfèrica. Què és el buit? Podríeu separar els Hemisferis de Magdeburg? Observatori de l’Ebre
Portes obertes
14 novembre, 11 h. Jornada de portes obertes: Laboratori de Piles de Combustible i de Control del Cicle de l'Aigua. Visita a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC).
17 novembre, 12.30 Jornada de portes obertes i visita a l’Observatori de l’Ebre.
19 i 20 novembre (trucar per concretar l’hora) Jornades de portes obertes a l’Institut de Ciències del Mar i l’Unitat de Tecnologia Marina.
19 i 20 novembre (trucar per concertar hora) Jornada de portes obertes a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE). Taller on els investigadors explicaran les diferents línies de treball per estudiar l’evolució.
18 al 22 de novembre. Portes obertes de l'Espai Museístic de Microelectrònica. L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenon Navarro", que mostra què son els xips de silici i com es fabriquen. A l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM)
21 i 22 de novembre, 10h-17h Coneguem un centre de recerca: el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Presentació del centre i de les principals línies de recerca que s’hi porten a terme a la sala d’actes. Seguidament es realitzaran una sèrie de tallers per conèixer com es treballa al fons del mar, en els rius i els llacs.
Biologia i biomedicina
20 de novembre. 12.30h El funcionament del cervell a través de les imatges. Podem veure com treballa el cervell? A través de diferents tècniques de neuroimatge com la Ressonància Magnètica Funcional o la Tomografia per Emissió de Positrons podem visualitzar el funcionament del cervell dels humans i dels animals. Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB).
21 de novembre a 10.30h Desenvolupament d’una teràpia cel•lular: del laboratori a l’hospital, centrat en el cas de la fibrosi pulmonar idiopàtica, una malaltia progressiva dels pulmons per la qual actualment no existeix teràpia. Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB)
21 de novembre a 12.30h El cervell humà. La xerrada vol acostar de manera amena un òrgan com és el cervell que fascina per tot allò que se’n coneix i també pel molt que resta desconegut. l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB)
21 de novembre a les 11h Barnett Rosenberg i la seva troballa: el cisplatí. La història del descobriment fet per B. Rosenberg, i la utilització del cisplatí (una de les drogues més efectives conegudes a la lluita contra el càncer) com a exemple del procediment i també de les casualitats que acompanyen la vida diària d’un investigador. Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
19 i 20 novembre (trucar per concertar hora) Taller: Adaptació per selecció natural? Descobreix les mutacions produïdes pels gens saltarins o "Jumping Genes" i com algunes d'aquestes mutacions ajuden els organismes a adaptar-se a l’ambient. Qui sobreviurà i per què? Institut de Biologia Evolutiva (IBE)
Per a professors
21 novembre a les 17h El mar a fons: eines per al professorat. Sessió especial pel professorat per donar a conèixer els avenços del projecte educatiu "El mar a fons", concebut per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) en col•laboració amb la "Fundació la Caixa".
22 de novembre, 17h Presentació: plataforma de divulgació “La Ciència Al Teu Món” (LCATM). La plataforma de divulgació “La Ciència Al Teu Món" (LCATM), posa a disposició de mestres i educadors continguts científics, notícies i enllaços d'interès, vídeos explicatius, material didàctic i suports interactius. Institut de Biologia Evolutiva (IBE).
Diversos
19 novembre, 10h Entre líquid i gas... Supercrític! Els fluids en estat supercrític tenen característiques entre líquid i gas, així la tecnologia de fluids supercrítics aprofita els avantatges d’ambdós, i s’utilitza per processar materials de forma més eficient i sobretot, més respectuosa amb el medi ambient. Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
20 de novembre, 10.30h Xerrada: Mites de la ciència. No és cert que utilitzem únicament el 10% del cervell, que en lluna plena neixin més nens, que els estruços amaguen el cap sota terra o que l'aigua de la pila giri al revés en l'hemisferi sud. Totes aquestes afirmacions són mites adornats amb aparença de veritats científiques. Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB).
20 de novembre a les 12h. Geociència, Art, Wikipèdia: contribuint amb il•lustracions lliures. Iniciativa wikiArS Presentació de la iniciativa WikiArs Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA).
19 al 22 novembre, de 11h-13h Puja a un vaixell! El taller pretén explicar què és una campanya oceanogràfica a través de la vivència d’uns científics. Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA).
20 novembre a 1 desembre Exposició: Coincidències insòlites. Vidres negres del neolític. Es mostren les investigacions de científics del CSIC sobre l’obsidiana. Aquest vidre natural, brillant, de color negre, gris o verd fosc, és d’origen volcànic. Fa més de 6.000 anys va ser molt valorat i es va fer servir per fabricar eines de tall. Residència d’Investigadors. Consulteu horari.