Surten a la llum noves obres poetico-musicals de l'època barroca

L'obra “Todo es amor. Manojuelo poético-musical de Barcelona”, editada pel CSIC i la Societat Espanyola de Musicologia, recupera 30 tons del barroc. Els manuscrits d'aquestes obres inèdites es conserven a la Biblioteca de Catalunya.

El libro recopila y analiza 30 tonos del barroco a una o varias voces. El musicòleg Mariano Lambea, de la Institució Milà i Fontanals del CSIC, i la filòloga Lola Josa, de la UB, han recuperat una trentena d'obres poetico-musicals de l'Edat d'Or espanyola. El resultat es pot veure en el llibre “Todo es amor. Manojuelo poético-musical de Barcelona (Biblioteca de Catalunya)” editat pel CSIC i la Societat Espanyola de Musicologia. Els manuscrits de les trenta composicions editades es conserven íntegrament a la Biblioteca de Catalunya.

La cronologia d'aquestes composicions abasta una mica més de 150 anys, des de finals del segle XVI fins a mitjans del XVIII. Són totes elles tons a una o diverses veus, les músiques dels quals van ser creades per rellevants compositors de l'època, alguns d'ells mestres de capella que van aconseguir notable prestigi i fama. Entre els més coneguts es pot esmentar a Francesc Valls, Joan Barter, Joan Antoni de Boixadors “Comte de Savallà”, Juan Bonet de Paredes, Diego de Cásseda, Joseph de Cásseda, Sebastián Durón, Juan Gómez de Navas, Juan Hidalgo, Gerónimo La Torre, Miquel López, Marqués de Cábrega, Tomàs Milans, Felip Olivellas, Matías Ruiz, Juan de Lima Serqueyra i Jaume Subias.

Per la seva banda, entre els autors dels textos lírics dels tons destaquen poetes i dramaturgs com Francisco de Borja y Aragón “Príncipe de Esquilache”, José de Cañizares, Eugenio Martín Coloma y Escolano, José Delitala y Castelví, Lorenzo de las Llamosas i Agustín de Salazar y Torres.

Totes les composicions tenen com a tema comú l'amor en les seves diverses facetes. El llibre consta de diverses parts ben diferenciades: una àmplia introducció al tema de la retòrica de l'amor en el Barroc espanyol en la poesia i la música, una edició crítica dels textos poètics i, finalment, les partitures de les obres transcrites a notació moderna. L'obra va dirigida a filòlegs i musicòlegs interessats en les relacions interdisciplinàries entre la música i la poesia del Barroc.

L'edició crítica del Manojuelo poético-musical de Barcelona continua la línia de recerca i edició interdisciplinàries aplicades per Lola Josa i Mariano Lambea en els seus treballs sobre les relacions entre la poesia i la música en l'Edat d'Or , alhora que contribueix al millor coneixement i difusió del ric patrimoni poètic-musical conservat, en aquest cas, a la Biblioteca de Catalunya.

El llibre s'inscriu dins del Grup de Recerca Consolidat 2009 SGR 973 "Aula Música Poètica", finançat per la Generalitat de Catalunya (Comissionat per a Universitats i Recerca del DIUE). L'obra es presenta el proper dimecres 29 de gener a les 19.00 ha la Sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya .
 

Lola Josa, filòloga, ha estat docent en diferents universitats i actualment és professora i investigadora agregada "Serra i Húnter" de la Universitat de Barcelona. Especialista en literatura espanyola de l'Edat d'Or (poesia i teatre).

Mariano Lambea, musicòleg especialitzat en música espanyola del segle XVIII, és científic titular de la institució Milà i Fontanals del CSIC, a Barcelona.

TODO ES AMOR
MANOJUELO POÉTICO-MUSICAL DE BARCELONA
(BIBLIOTECA DE CATALUNYA)

Introducción y edición crítica de Lola Josa & Mariano Lambea

304 pp., ilustraciones, encuadernación en tapa dura
Coeditan: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) y
Sociedad Española de Musicología (SEdeM)
Colaboran: Universidad de Barcelona (UB) y
Generalitat de Catalunya (DIUE)

Madrid, 2013

ISBN (CSIC): 978-84-00-09741-7
ISBN (SEdeM): 978-84-86878-32-0