Un estudi internacional revela greus problemes d'escombreries al mar

La situación es muy preocupante. En algunos puntos del Mediterráneo se ha extraído más basura que biomasa. En el muestreo han participacido investigadores del Instituto de Ciencias del Mar del CSIC. 

 Caja salvavidas de un F15. Hallado a 1500 metros de profundidad, en el Mediterráneo. Imagen: Eva Ramirez-Llodra/ ICM-CSIC.

Un mostreig del fons marí, en el qual ha participat l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, revela que fins i tot en zones profundes de l'oceà es poden trobar ampolles, bosses de plàstic, xarxes de pesca i tot tipus de escombraries d'origen humà. Les escombraries s'ha trobat per tota la Mediterrània, i des de la plataforma continental Europea fins a la dorsal mesoatlántica, serralada submarina que divideix l'Atlàntic de nord-sud i que es troba a uns 2.000 km de la costa.

En aquest treball internacional, que es publica a la Revista PLOS ONE, han participat científics de 15 institucions d'Europa, entre ells Eva Ramírez-Llodra i Joan B. Company, de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC .

El mostreig, dirigit per la Universitat de les Açores, és resultat de la col·laboració de dos projectes de recerca:" Mapping the Deep Project" , liderat per la Plymouth University ; i Hermione , projecte europeu coordinat per National Oceanography Centre ( Regne Unit ) , i que té com a coordinadora en una de les línies a Eva Ramírez-Llodra , investigadora del CSIC i segona autora d'aquest treball.

Les escombraries són un problema en l'ecosistema marí ja que els alguns animals les poden confondre amb menjar i ingerir-les. Els organismes moren ofegats pels microplástics o també per desnutrició, a causa de l'obstrucció dels seus estómacs. També els corals i peixos poden quedar atrapats en els aparells de pesca i xarxes abandonats - fenomen que s'ha anomenat "pesca fantasma".

Els científics han pres prop de 600 mostres al llarg de tot l'Atlàntic , l'Àrtic i la Mediterrània, a profunditats que van dels 35 fins als 4.500 metres .

Christopher Pham, de la Universitat de les Açores, explica que "el plàstic es l’escombreria més comuna a tot el fons marí, mentre que xarxes i estris de pesca abandonats són especialment abundants en muntanyes submarines, ribes, monticles i dorsals oceàniques. La major densitat d'escombraries s'ha trobat en els canons submarins".

Orinal, hallado a 2000 metros de  profundidad en el Mediterráneo Occidental. Imagen: ICM-CSIC.

Aquests últims actuen de connectors entre les aigües costaneres i el mar profund. Els canons localitzats prop de grans ciutats, com el canó submarí de Blanes, davant de la costa catalana, o el canó de Lisboa, davant de la costa portuguesa, poden canalitzar escombraries fins a 4.500 metres de profunditat o més.

Eva Ramirez-Llodra , actualment en el Norwegian Institute for Water Research (NIVA), explica que un "descobriment interessant és el relacionat amb els dipòsits d'escòria de carbó cremat ['clinquer', en anglès] al fons marí". Es tracta dels residus de carbó cremat pels vaixells de vapor a partir del segle XVIII. "Sabíem des de fa un temps que hi ha residus d'escòria al mar, però ara hem vist que hi ha una gran acumulació d'ella sota les rutes modernes de navegació, el que indica que els principals corredors marítims no han canviat en dos segles".

La situació és molt preocupant a la Mediterrània, diu Joan B. Company, investigador del CSIC a l'Institut de Ciències del Mar. Aquest científic explica que "en alguns punts de la Mediterrània hem extret més escombraries que biomassa". Per al mostreig, els investigadors llançaven una xarxa de malla fina. De cada captura es classificava, d'una banda, la biomassa, i de l'altra, les escombraries, separant per tipus: plàstic, metall, vidre, aparells de pesca abandonats, escòria de carbó o altres tipus d'escombraries.

"Hem trobat des de lavabos de ceràmica sencers, fins a la caixa dde la bassa salvavides d'un F15 (un avió militar) o un maletí. Gran part de les escombraries arriba al mar a través dels rius i, després de passar per la plataforma continental, baixa pel talús continental i s'acumula al final d'aquest", explica Joan B. Company.

Basura recogida en las redes a 1200 metros de profundidad en el Mediterráneo . Imagen: F.Sardá/ICM-CSIC

«Algunes àrees dels fons marins semblen autèntics abocadors", explica Miquel Canals, de la Universitat de Barcelona. «En l'oceà, es troba escombraries per tot arreu, des de en regions remotes, com l'Àrtic o els mars del Sud , fins a les zones abissals , a milers de metres de profunditat. En el fons, les escombraries es troba tant en forma d'objectes sòlids -sobretot plàstics i llaunes de beguda- com de productes de desintegració, com els microplástics. A les zones de gran activitat pesquera, abunden restes d'arts de pesca".

Pham, C.K., Ramirez-Llodra, E., Claudia H.S., Amaro, T., Bergmann, M., Canals, M., Company, J.B., Davies, J.S., Duineveld, G., Galgani, F., Howell, K.L., Huvenne, V.A.I., Isidro, E., Jones, D.O.B., Lastras, G., Morato, T., Gomes-Pereira, J.N., Purser, A., Stewart, H.A., Tojeira, I., Tubau, X., Van Rooij, D., Tyler, P.A. Marine litter distribution and density in European Seas, from the shelves to deep basins. PLOS ONE . http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0095839.

 

Les 15 institucions que han participat en l'estudi són: 

University of the Azores, Portugal; Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC),Barcelona, Spain; Norwegian Institute for Water Research (NIVA) Oslo, Norway; University of Southampton, UK; Norwegian Institute for Water Research Bergen, Norway; Alfred Wegener Institute, Germany; University of Barcelona, Spain; Marine Institute at Plymouth University, UK; Netherlands Institute For Sea Research (NIOZ), The Netherlands; IFREMER, France; National Oceanography Centre Southampton, UK; University of Bremen, Germany; British Geological Survey, UK; Portuguese Task Group for the Extension of the Continental Shelf (EMEPC), Portugal; Ghent University, Belgium.