El CSIC participa al Festival de la Ciència

El CSIC participa en el "Festival de la Ciència,Tecnologia i Innovació", que se celebra a Barcelona des del dia 4 fins al 20 de juny. Aquest festival, que ja s'ha convertit en un esdeveniment estable a l'agenda cultural de la ciutat des que es va iniciar el 2007, té com a missió donar a conèixer la feina que desenvolupen científics i enginyers a les universitats, als centres de recerca i tecnològics i a les empreses.

El dispositivo para el diagnóstico de la litiasis que será mostrado en el Festival de la Ciencia.  Els centres del CSIC participen amb activitats diverses. Així, l’Institut de Ciències del Mar participa amb el taller familiar de instal·lació al mar de boies oceanogràfiques, construïdes per estudiants amb elements casolans i de molt baix cost en el marc del projecte Marduino;  i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), presentarà “Atrapa el Tigre”, un projecte innovador de ciència ciutadana per combatre el mosquit tigre. Per la seva banda, l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” participa amb el taller pràctic “Què són els volcans? Experiments amb gasos, erupcions i colades de lava”, en el que s’explicaran els conceptes bàsics del funcionament dels volcans i els seus productes. També es presentarà el projecte de ciència ciutadana "Observadors del Mar", de l'Institut de Ciències del Mar.

 

Científics de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona també participen en el taller “Com evitar pedres al ronyo...”, que mostrarà com s’ha desenvolupat, des del prototip inicial de laboratori fins el producte final, un dispositiu adaptat per mesurar el pH en orina per pacients amb litiasi renal (pedres al ronyó). El mateix institut participa a un taller de radioactivitat, en el que es mostrarà un lector de radiació que comercialitza la spin-off del CSIC Alibava Systems. Ambdós tallers donaran l’oportunitat de provar els dispositius desenvolupats i mostraran com es desenvolupa el procés de transferència de tecnologia.

En un taller sobre radioactividad se mostrará el funbcionamiento de este lector de radiación. El Centre QCI, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, també participa amb el taller “Què es la tensioactivitat i per què serveix”. En aquest cas es mostrarà, amb experiments molt visuals, les propietats dels tensioactius, i com aquests poden ajudar en productes molt útils pel nostre entorn i fer-los més adequats als nostres interessos o necessitats.

El CSIC també ha participat en la organització de la Jornada “Recerca i Empresa: col•laborar per competir millor”, que tindrà lloc el dijous dia 5 de juny.

Aquest any el Festival Ciència Tecnologia i Innovació basa el seu programa en 5 grans seccions dirigides tan a públic adult, familiar com professional:

  • R+D+I: relacions entre els centres de recerca, l’estament polític i el sector empresarial amb l’acte inaugural al Saló de Cent.
  • Mostra audiovisual: a l’entorn de la ciència i la tecnologia a El Born Centre Cultural.
  • Festa al parc: amb les propostes més participatives adreçades a públic familiar al parc de la Ciutadella.
  • Ciència ciutadana: participació ciutadana en experiments col·lectius i en iniciatives participatives que es generin en el si del projecte BcnLab.
  • Art, ciència i tecnologia: diverses intervencions artístiques a centres d’art i espais al MACBA, CCCB, Virreina, Picasso, DHub, MUHBA.

Activitats a la web del Festival http://festivalcti.bcn.cat/