Impacte del trànsit marítim a la contaminació de la costa europea

Un treball liderat per l'Institut de Diagnòsi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC fa una revisió i anàlisi de l'impacte del trànsit marítim a la contaminació atmosfèrica.

L'estudi és fruit d'un encàrrec de l'Agència Europea de Medi Ambient i compara la contaminació per emissions de vaixells en zones costaneres europees. Les dades provenen de treballs anteriors, realitzats entre 2008 i 2012.

En el treball, que s'ha publicat a la revista Atmospheric Environment, també ha participat l'Agència de Medi Ambient dels Països Baixos, l'Institut National de l’Environnement Industriel et des Risques de França, l'Institut Flamenc de Recerca Tecnològica (VITO) a Bèlgica i l'Agència Europea de Medi Ambient (EEA en les seves sigles en anglès).

Mar Viana, investigadora principal del treball i membre del Departament de Geologia Inorgànica de l'IDAEA-CSIC, explica: "El trànsit marítim és una font de contaminació a tenir en compte, ja que en alguns casos el seu impacte sobre la qualitat de l'aire és considerable. D'altra banda, hem observat que cal aplicar una metodologia unificada a tot Europa, per poder tenir dades comparables".

En aquest sentit, la investigadora esmenta les diferències trobades entre el nord d'Europa, on la contaminació per partícules procedent del tràfic marítim representa l'1% del total, i ciutats del sud d'Europa, on aquest percentatge arriba al 20% a Gènova i el 14% a Melilla. "La diferència podria explicar-se per les diferències quant a volum de trànsit marítim, la utilització de combustibles més nets al nord i la climatologia, ja que la pluja més habitual al nord arrossega les partícules i neteja l'aire. Però també podria explicar-se per la diferència en les tècniques de mesura, en la metodologia de treball".

Les xifres analitzades inclouen la quantitat de partícules atmosfèriques en suspensió que contenen vanadi i níquel. Aquests metalls són marcadors específics d'emissions de vaixells, ja que es generen en la combustió de petroli cru, principal combustible dels vaixells. L'estudi recull el percentatge de partícules contaminants (d'1, de 2,5 i de 10 micròmetres de diàmetre) en l'aire de les ciutats. Els vaixells emeten més partícules fines, apunta Mar Viana, per això les xifres més altes es donen en els casos de partícules d'1 i de 2,5 micròmetres respectivament (PM1 i PM2, 5).

Xifres per localitats i països

La xifra més alta s'ha trobat a Gènova, on els vaixells aporten un 20% del total de partícules PM2, 5. A Barcelona, els vaixells emeten un 8% de les partícules PM1, un 6% de les PM2, 5 i un 5% de les PM10.

A Algeciras, un 10% de les partícules PM2, 5 són degudes als vaixells, i un 3-7% de les partícules PM10. I a Melilla, un 14% de les PM2, 5 són atribuïbles als vaixells, davant només un 2-4% de les PM10. A Lampedusa (Itàlia), les xifres també són considerables: els vaixells aporten un 11% de les PM1, un 8% de les PM2, 5 i un 4% de les PM10.

Molt per sota queden les xifres dels països nòrdics, on la contaminació marítima es redueix a un 1% de les PM2, 5 a Noruega i Suècia, un 4% al Regne Unit, un 5% als Països Baixos o un 3% en Dinamarca. També les xifres són menors a França (un 2% de les PM2, 5), a Alemanya (2% de les PM2, 5) ia Suïssa (un 1% de les PM2, 5).

La contaminació per tràfic marítim continua sent inferior a la contaminació per altres fonts com el trànsit rodat, que segueix sent la principal font: la meitat de tota la contaminació és deguda als cotxes. No obstant això, diuen els investigadors, és una font que no s'ha de descartar i ha de ser controlada, més encara tenint en compte el seu creixement en els propers anys.

Les conclusions d'aquest treball es van recollir en l'informe de l'Agència Europea de Medi Ambient "The impact of international shipping on European air quality and climate forcing".

Aquestes xifres provenen dels pocs estudis que s'han realitzat fins ara sobre el tema, i d'elles no pot extreure encara una mitjana de la contribució dels vaixells a la contaminació atmosfèrica. Es necessiten més estudis. "A més, el cas de Gènova és anòmal pel seu elevat percentatge, que no és representatiu de la resta de la Mediterrània,  com es conclou a la feina", apunta Mar Viana. Finalment, segueix aquesta investigadora, "caldria destacar que aquests percentatges es refereixen a la contaminació atmosfèrica per partícules, no a la contaminació en general (que inclou contaminants gasosos i partícules)".

 

Artícle de referència:

M. Viana et al.Impact of maritime transport emissions on coastal air quality in Europe. Atmospheric Environment 90 (2014) http://dx.doi.org/10.1016/j.atmosenv.2014.03.046

Institut de Diagnòsi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) http://www.idaea.csic.es

Agència Europea de Medi Ambient: http://www.eea.europa.eu/highlights/international-shipping-should-cut-air