Es realitza a Barcelona una fase de l'experiment Expo-Cov, amb més d'una vintena de corredors monitorats.
Aquesta setmana es realitza a Barcelona una part de les proves de l'experiment Expo-Cov, projecte desenvolupat per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC i que té com a objectiu avaluar els efectes de la contaminació en els corredors. El projecte compta amb finançament del Ministeri d'Economia i Competitivitat.
Els dies 22, 23, 25 de setembre, es faran proves, al llarg de tot el dia, al Parc de l'Escorxador, al centre de la ciutat comtal, i els dies 26, 27 i 28, al veí Parc natural de Collserola. Amb dos escenaris, s'intenta descobrir si hi ha diferències substancials entre córrer en una àrea neta de contaminació, com el camp, i en una ciutat.
"Normalment es diu que els beneficis de córrer sobrepassen els efectes negatius de la contaminació, però la veritat és que no hi ha cap estudi que hagi intentat mesurar els efectes nocius de la contaminació urbana en els que practiquen aquest esport", diu Joan Grimalt, professor d'investigació del CSIC i líder del projecte.
En Expo-Cov, més d'una vintena de voluntaris corren durant una hora en una ciutat i, al cap de tres dies, al camp. Durant les proves, es mesuren els nivells d'exposició a contaminants en aire, aire exhalat i orina dels esportistes i diferents marcadors biològics en sang per esbrinar si la contaminació suposa una diferència substancial i en quin sentit. Les ciutats escollides per a aquest projecte són Barcelona, Puertollano i Ciudad Real.
Els 25 voluntaris aniran en diferents torns, d'un en un o, màxim, de dos en dos. Abans d'iniciar la carrera han de passar un control mèdic. Els corredors porten una motxilla a l'esquena amb una bomba d'aire per mesurar els contaminants orgànics volàtils i una altra per al carbó negre que estan respirant. També van proveïts d'un GPS i d'un pulsímetre per registrar el seu esforç físic. Així mateix, es controla el nombre i la massa total de partícules que estan en suspensió en l'aire i es recullen mostres per analitzar.
Les proves es realitzen primer a Barcelona i, posteriorment, a Puertollano i Ciudad Real. L'objectiu és realitzar l'experiment dues vegades a l'estiu i dos a l'hivern, a cadascuna de les poblacions i cada vegada amb els dos recorreguts, un a zona contaminada i un altre a una zona neta.