Homenatge al geòleg Andrés Pérez Estaún, geòleg i professor d'investigació del CSIC, desaparegut el passat mes d'agost.
El proper 10 d'octubre tindrà lloc l'acte d'homenatge al geòleg Andrés Pérez Estaún, professor d'investigació del CSIC mort el passat mes d'agost. Convocat pel CSIC i la Universitat de Barcelona (UB), l'acte tindrà lloc a les 09:30, a l'Aula Magna de la Facultat de Geologia (UB), al Carrer Martí i Franquès s/n.
Doctor en Geologia per la Universitat d'Oviedo, Master of Science per l'Imperial College de la Universitat de Londres, Andrés Pérez-Estaún es va integrar a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC a 1994. La seva línia d'investigació i aportacions científiques es van centrar en la Tectònica de Plaques, més específicament en l'estructura de serralades i en processos orogènics, utilitzant metodologies pròpies de la Geologia Estructural i de la Geofísica. Aquesta investigació comporta la integració d'informació provinent de molt diverses disciplines del camp de les Ciències de la Terra. En els seus projectes, Estaún va reunir una àmplia xarxa de col•laboradors, amb científics de molt diversos camps, institucions i països.
Entre els nombrosos projectes en els quals va participar destaquen el Pla Magma, que perseguia obtenir un mapa de la geologia d'Espanya, el programa d'estudis de sísmica de reflexió de l'Escorça Ibèrica i els Urals, els estudis de processos geològics fòssils i actius (serralades Varisca, dels Urals i Antilles), i l'aplicació de la Geologia Estructural i la Geofísica per a la determinació, amb gran nivell de resolució, de l'arquitectura de massissos rocosos. A ells cal sumar diversos projectes de col·laboració amb la indústria en el camp de la mineria i el desenvolupament de metodologies per a la caracterització del subsòl i la seva aplicació a la construcció de grans infraestructures i dipòsits.
És autor de 175 articles d'investigació, publicats en revistes i llibres internacionals i nacionals, entre ells 50 en revistes del Science Citation Index (ISI). Formava part del Comitè Científic Assessor de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya i del Comitè Científic de l’Instituto Nazionale di Oceanografia e Geofisica Sperimentale (OGS) de Trieste, vocal de la Comissió Nacional de Geologia, President de la Comissió de Tectònica de la SGE. Fins 2013 va ser el cap del departament de Geologia del programa Espanyol de Emmagatzematge de CO2, a la Fundació Ciutat de l'Energia.
El 2007 havia estat nomenat Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències.