Concurs de relats que tinguin relació amb la ciència, va acompanyat d’un cicle de xerrades que es dedica enguany a les dones científiques i escriptores. Fins el 17 de maig es poden presentar relats en castellà, català, gàllec i euskera, i té dues categories, juvenil i adult.
Avui, 9 de març, s’obre la convocatòria d’Inspiraciència, concurs de relats d’inspiració científica, que organitza el Consell Superior d’Investigacions Científiques amb el patrocini de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología. Amb la de 2015 s’arriba a la cinquena edició d’una iniciativa que relaciona ciència i escriptura d’una manera lúdica i participativa.
El participants poden presentar un relat curt, de fins a 800 paraules, en català, castellà, gallec o euskera, en una de les dues categories: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir de 18 anys). El termini de presentació de relats és fins al 17 de maig.
A part del concurs a la xarxa, com cada any s’organitza un cicle de xerrades al voltant de les relacions entre ciència i literatura. Enguany el cicle segueix un fil conductor femení: Científiques, escriptores i lectores. A les fronteres de la ciència i la literatura explorarà els territoris fronterers de les ciències i les lletres per on ha transitat la mirada atenta de les dones.
El cicle a Barcelona compta amb tres xerrades que tindran lloc a la Biblioteca de la Sagrada Familia, els dies 11, 18 de març i 7 d’abril. En conjunt oferiran diferents perspectives des de literatura, la història i ciència del paper de les dones en ciència i literatura. Com a convidats, compta amb Sara Martín, professora de Literatura i membre del Grup de recerca “Cos i textualitat” de la UAB; José Antonio Villar, investigador en Física de la Universitat de Vigo i historiador de la ciència pel CEHIC-UAB; i Carme Torras, professora d’investigació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Es pot consultar altres xerrades a altres localitats a la web: www.inspiraciencia.,es
Inspiraciència es completa amb una proposta per desenvolupar a l’aula. A partir de la seva lectura, l’activitat “Qui va crear Frankenstein?” ofereix una proposta per treballar de manera interdisciplinària la novel•la de Mary Shelley, des dels vessants científic, social, històric i literari.
Col·laboren: Instituts i delegacions del CSIC a Catalunya, Andalusia, Aragó, Euskadi, Madrid i València
Amb el patrocini: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)
Amb el suport: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Associació d’Escriptores en Llengua catalana, Editorial Galaxia, Biblioteques de Barcelona, Xarxa de Biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona, Asociación de Escritores de Euskadi, Euskal Etxea Centre cultural Barcelona, PEN Català, Mètode. Revista de Difusió de la Recerca de la Universitat de València, Escuela de Literatura Creativa
Web del concurs: http://inspiraciencia.es
Programa de les xerrades: http://inspiraciencia.es/images/pdf/xerrades.pdf