Tres investigadors del CSIC a Catalunya, seleccionats per la Fundació BBVA

Són Silvia G. Acinas, de l’Institut de Ciencies del Mar, Xavier Muñoz Berbel, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, i María del Mar Viana Rodríguez, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua.

 

Un dels projectes seleccionats utilitzarà mostres d’aigua profunda preses en l’expedició Malaspina (imatge) per esbrinar quins contaminants han estat degradats pels microorganismes. Imatge: CSICSilvia G.Acinas, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC; Xavier Muñoz Berbel, científic “Ramon y Cajal” a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC; i María del Mar Viana Rodríguez, científica titular del CSIC a l’Institut de Diagnòsi Ambiental i Estudis de l’Aigua, han estat seleccionats en la segona edició de les ajudes de la Fundació BBVA per a investigadors i creadors culturals.

Silvia G. Acinas, del grup d’Ecologia i Genòmica de microorganismes marins de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona,  ha estat seleccionada pel seu projecte Biosensomics, que té com a objectiu estudiar la contaminació marina amb una tècnica considerada com a “molt innovadora” pel jurat. Utilitzarà mostres d’aigua profunda preses en l’Expedició Malaspina per esbrinar quins contaminants han estat degradats pels microorganismes. No buscaran els contaminants mateixos sinò l’activitat gènica associada a la seva degradació, es a dir, el rastre de bacteris o grup de microorganismes capaços de descomposar els contaminants. Així, el projecte fusiona els conceptes  de bioindicador i bioremediador en un de nou denominat  “biosensòmica”.  Entre les moltes fites del projecte, hi ha conèixer la capacitat bioremediadora de bacteris i detectar quins són els bacteris responsables de la degradació de diversos contaminants com el metilmercuri,  neurotoxina amb efectes nocius per a la salut que s’està bioacumulant en els oceans.

Xavier Muñoz Berbel, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC ha estat seleccionat pel seu projecte SOAR (Optomechanical Sensor for Resistance Arteries), que persegueix el desenvolupament d’una eina optomecànica per mesurar in vivo petites arteries, sense necessitat d’eliminar el teixit subjacent. S’ha demostrat recentment que els canvis funcionals en aquestes petites arteries poden tenir un paper en el desenvolupament de malalties com el càncer, la depressió o les malalties cardiovasculars. Actualment no hi ha cap eina que permeti mesurar aquestes arteries in vivo.

Maria del Mar Viana Rodríguez, científica de l’Institut de Diàgnòsi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), ha estat seleccionada per “Noves eines per a l'avaluació de la qualitat de l'aire urbà”, qualificat pel jurat com un projecte "rodó" per combinar l'obtenció de dades amb la divulgació i la conscienciació. Viana proposa estudiar la contaminació atmosfèrica involucrant escoles i estudiants de Barcelona. Per això, s'instal·larà en els col·legis uns tipus de sensors capaços d'aportar mesuraments útils però amb un cost molt inferior als convencionals. Les dades estaran disponibles per a tot el públic i la seva utilització serà múltiple: per a projectes escolars de ciència i tecnologia, per avaluar l'eficàcia de mesures correctores i per a l'estudi científic de la contaminació atmosfèrica.

Aquesta convocatòria té com a objectiu ajudar a consolidar la carrera de científics i creadors, entre els 30 i 50 anys, que comptin ja amb contribucions molt significatives en els seus camps i amb un alt potencial de desenvolupament.  Enguany, els guardonats han estat 63, dels més de 1.900 candidats presentats. La selecció dels candidats, molt competitiva i rigorosa, ha estat  realitzada per comissions independents compostes per especialistes molt reconeguts en cada una de les àrees. Els ajuts es distribueixen en 11 àrees de coneixement.