Científics i estudiants es reuneixen per debatre el paper de l'oceà en el canvi climàtic

Participants del projecte internacional Ocean2k es troben per primera vegada a Cosmociaxa Barcelona de forma presencial després d'anys de trobades virtuals. El CSIC és l'organitzador local d'aquesta trobada, que compte amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa". Hi assisteixen representants de la xarxa PAGES2k, amb prop de 600 científics de tot el món, i hi participen estudiants de batxillerat.

 

 L'evolució de la temperatura de l'oceà al llarg de la història és objecte de gran interès, donat el paper crucial que juguen mars i oceans en la regulació del clima, i en els possibles escenaris futurs.

Això és el que intenten desxifrar els membres del grup de treball Ocean2k, de PAGES (Past Global Changes), que treballen de forma col•laborativa dins d'un entramat format per prop de 600 científics (2k Network), i que compta amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Els membres de Ocean2k es reuneixen per primera vegada a Barcelona, en un taller de treball propiciat per la col•laboració entre el CSIC i l'Obra Social "la Caixa", del 6 al 8 d'octubre a CosmoCaixa.

Junts han dedicat els últims anys a analitzar sediments i materials fòssils marins de tot el planeta, a fi d'establir l'evolució de la temperatura superficial de l'oceà en els últims dos mil anys. Els resultats es van comparar amb registres terrestres (com els anells dels arbres o testimonis de gel). També es van examinar els factors que podien influir en la temperatura de l'oceà, com ara els usos de la terra, l'activitat volcànica i solar i els gasos d'efecte hivernacle, entre d'altres.

És la primera vegada que es reuneixen aquests científics, que han estat durant diversos anys reunint-se de forma virtual, gràcies a les noves tecnologies de comunicació, per tal de reduir la seva petjada de carboni. Això ha estat, diu Belen Martrat, investigadora del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) que forma part de l'equip que lidera Ocean2k, "un repte organitzatiu, però també una experiència molt positiva en tots els sentits", ja que són investigadors distribuïts en fins a 18 zones horàries diferents i de tots els hemisferis.

L'oceà s'escalfa

Una de les conclusions que es deriven dels estudis que Ocean2k està duent a terme, i sobre les que es debat a Barcelona, és que l'oceà s'està escalfant i que ho fa a causa de la contribució humana.

De fet, segons expliquen aquests científics en un article recent, l'oceà va estar refredant de forma constant des de finals del segle XIII i fins al XVIII, a causa d'una activitat volcànica intensa que va emetre gasos refrigerants a l'atmosfera. Però a partir del segle XVIII, aquesta tendència es va revertir i l'oceà va començar a escalfar-se de forma ràpida. De tots els possibles factors d'aquest escalfament, els autors assenyalen la crema de combustibles lligada a la revolució industrial com el més plausible.

Els seus resultats mostren de quina manera ha actuat l'oceà com a regulador del clima en els últims dos mil anys. Això té importància de cara a l'elaboració de models climàtics i possibles escenaris futurs, ja que l'oceà pot absorbir grans quantitats de la calor emesa per l'atmosfera i retardar així l'escalfament del planeta, però també emetre posteriorment la calor que ha acumulat.

Trobada oberta als ciutadans

En el marc d'aquesta reunió, s'ha organitzat un acte divulgatiu per al dia 8 d'octubre, a les 12h. Sota el lema "El clima des de fa 2015 anys i mirant al tercer mil•lenni", la trobada tracta d'apropar als ciutadans i, especialment, als joves estudiants que estan a punt d'iniciar els seus estudis universitaris.

A través d'una col•laboració entre CSIC, l'Obra Social "la Caixa" i l'Ajuntament de Barcelona, un grup d'uns 60 estudiants tindran l'oportunitat d'acudir junts a CosmoCaixa amb bicicleta. L'activitat persegueix demostrar que malgrat les dificultats dels reptes que les properes generacions tenen per davant, el treball en equip i l'ampliació de coneixements permetrà afrontar-los.

L'acte comptarà amb l'assistència del Dr. Enric Banda Tarradellas, director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social "la Caixa", Prof. Joan Grimalt Obrador, director de l'IDAEA del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i el Sr. Ramon Pruneda Felip, responsable dels projectes d'energia i mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.