El parc volcànic de la Garrotxa, cas d'estudi en un llibre

Joan Martí, científic de l'Institut de Ciències de la Terra 'Jaume Almera' del CSIC, és editor costat de Llorenç Planagumà, del llibre "La Garrotxa Volcanic Field of Northeast Spain: case study ...". El llibre vol mostrar un model de gestió que segons els autors ha funcionat amb èxit i pot ser aplicable a altres parcs.

Imatge del parc volcànic de La Garrotxa (Pep Callis).Joan Martí, investigador de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC), i Llorenç Planagumà, geòleg i expert en participació i mediació científica, són els editors de "La Garrotxa Volcanic Field of Northeast Spain: case study of sustainable Volcanic Landscape Management ", que acaba de publicar Springer.

El llibre estudia el cas del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG). El volum ofereix una descripció general dels valors geo-volcànics de la zona, dóna detalls de la història de la regió i de la seva biodiversitat incloent també aquells elements que constitueixen l'herència cultural, com l'arquitectura, el folklore o la gastronomia. Una part important del llibre s'ha dedicat a estudiar els programes educatius i divulgatius desenvolupats des del Parc, destacant com s'ha implementat el turisme sostenible i analitzant el pla de gestió que ha facilitat la preservació de la zona.

"Aquest és, de fet, el valor més important del llibre", expliquen els seus autors. No és un llibre de geologia, sinó que inclou molts altres aspectes, tant de patrimoni natural i cultural de la zona com de la gestió que s'ha fet des que es va crear el parc natural a principis dels anys vuitanta. Es pretén també mostrar un model de gestió que ha funcionat amb èxit i pot ser aplicable a altres parcs.

El llibre, explica Joan Martí, "va ser una invitació de l'editorial Springer, ja que coneixien l'existència del Parc i la feina que havíem fet sobre la geologia i la gestió de la zona".

Els nou capítols del llibre, elaborats per experts en les diferents temàtiques, plantegen a un públic no especialitzat un viatge a través del paisatge volcànic i la seva història. Els diferents apartats es centren en aspectes com la geologia, els hàbitats naturals, la cultura, els llocs i itineraris d'interès, els programes educatius, el geoturisme i els plans de gestió del parc.

"Les iniciatives que s'han desenvolupat al Parc són pioneres en l'àmbit de l'educació i la divulgació, i difícilment es troben en altres llocs similars", expliquen els autors. "La millor preservació es fa a través i l'educació i aquí cal reconèixer el que s'ha fet al Parc de la Garrotxa, a diferència de molts altres parcs".

El Parc de la Garrotxa és especialment valuós pel seu paisatge, que és fruit de la geologia i el clima propi de la zona. També pels seus ecosistemes, la història i la cultura, que gira al voltant de la presència dels volcans. "Tot un conjunt de valors naturals, socials, culturals, històrics, que fan d'aquesta zona un lloc únic que cal conèixer i preservar", diuen els científics.

Imatge del parc volcànic de La Garrotxa (Pep Callis).