El CSIC al Saló de l'Ensenyament 2017

El CSIC estarà en una nova edició del Saló de l'Ensenyament, que enguany se celebra del 22 al 26 de març, amb noves activitats i tallers a l'Espai Ciència.

Estand del CSIC a l'anterior edició.A l'estand del CSIC, a l'Espai Ciència, els estudiants podran realitzar activitats diverses com observar grans de pol·len al microscopi i identificar les plantes de les que provenen, aprendre que és la cristal•lització de proteïnes o veure i experimentar amb materials superconductors. Les activitats programades són les següents:

Del vidre a la funció: l'estudi cristal•logràfic de proteïnes
Explicació de la metodologia i petit experiment de cristal·lització (de matèria inorgànica, perquè els cristalls de proteïna tarden molt a aparèixer). A partir d'aquí, mitjançant l'ordinador, mostressin fotos de com són els cristalls de proteïna i els participants podran manipular un programa informàtic per veure el resultat final (models 3D a nivell atòmic). Activitat guiada per científics de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona.

Diversitat del pol•len al microscopi
Observació de grans de pol·len al microscopi i identificació de les plantes d'on provenen. Activitat proposta i guiada per científics de l'Institut Botànic de Barcelona.

Què està passant a les nostres costes?
Per què desapareixen les platges? Tradicionalment, es considera la platja aquell tros de sorra a què la gent va a tombar amb la tovallola. Però és molt més que aquest tros de sorra visible, i s'estén tant dins de la mar (platja submergida) com terra endins (dunes i vegetació). D'on ve la sorra de les platges? Els científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) explicaran com estudien l'evolució d'aquests sistemes i de quina manera la investigació ajuda a la seva gestió adequada.

Superconductors i Brid3D
Què és l'efecte Meissner? Com funciona un tren de levitació magnètica? L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC respondrà a aquests dubtes en la seva demostració sobre materials superconductors. Brid3D: Amb aquest nom l'ICMAB presenta una activitat mostrarà què és el mètode científic i els estudiants podran construir un pont utilitzant tecnologia d'impressió 3D.

Calendari activitats. Clic per ampliar

C.S.I del passat
En les excavacions i en els laboratoris s'estudien les restes arqueològiques per reconstruir el que van fer les persones en la Prehistòria. Els científics de la Institució Milà i Fontanals del CSIC mostraran algunes de les eines utilitzades en tasques artesanals, com les que es van fer en la Prehistòria.

Contaminació ambiental
D'on prové la contaminació, fins on arriba i quins efectes produeix? Els humans som la causa, i moltes vegades el mateix focus de la majoria de les emissions de contaminació. Fins on arriba aquesta contaminació i els efectes que produeix són moltes vegades desconeguts. La química i la toxicologia ambiental són disciplines dedicades a intentar solucionar aquests problemes de contaminació. Activitat guiada per científics de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA).

Natusfera: converteix-te en un ciutadà científic
Natusfera és la plataforma de ciència ciutadana per estudiar la biodiversitat, impulsada per diferents entitats. Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, que participen en Natusfera, explicaran com participar en un projecte d'investigació a través d'una app que permet registrar i compartir observacions de la natura, conèixer a altres naturalistes i aprendre sobre el món natural.

Més informació:

Agenda: http://www.dicat.csic.es/dicat/es/component/eventlist/details/503-salo-de-l-ensenyament-2017?Itemid=55

Espai Ciència Saló Ensenyament