Segell d’excel•lència científica ‘María de Maeztu’ per l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC)

El Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat ha atorgat, en el marc del programa de centres d’excel·lència, la distinció ‘María de Maeztu’ a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), institut universitari de titularitat mixta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El centre rebrà 500.000 euros anuals per desenvolupar un programa estratègic d’investigació en robòtica centrada en humans durant quatre anys.

Imatge d'un dels robots de l'IRI.L’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), amb Juan Andrade al capdavant com a director, desenvolupa activitats de recerca en els àmbits de la robòtica i el control automàtic.

La recerca d’aquest centre s’estructura en quatre grans línies, tres de les quals (cinemàtica i disseny de robots, robòtica mòbil, i percepció i manipulació) tracten distints aspectes de la robòtica, incloent el disseny i construcció de sistemes robòtics centrats en l’home, per a usos tant a l’interior com a l’exterior. La quarta línia (sistemes avançats de control automàtic) està especialment enfocada a la modelització, el control, i la supervisió de sistemes d’energia i aigua, així com a la millora de l’eficiència energètica de cèl·lules de combustible.  

La distinció ‘María de Maeztu’, dins del programa de centres d’excel·lència del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat, reconeix l’excel•lència de les estructures organitzatives de recerca que són més petites que els centres, ubicades sobretot en universitats. A més de l’IRI, també han rebut la distinció quatre unitats de recerca més: el grup de recerca en Teledetecció, Antenes, Microones i Superconductivitat (CommSensLab) de la Universitat Politècnica de Catalunya; el Centro de Estudios Monetarios y Financieros, en Madrid; el CIC nanoGune de nanociencias de San Sebastián; y el Instituto Gallego de Física de Altas Energías de la Universidad de Santiago de Compostela.

Aquesta convocatòria té dues finalitats. D’una banda, el reconeixement i acreditació dels millors centres i unitats que destaquen per l’impacte i rellevància internacional dels resultats obtinguts en els últims quatre anys. De l’altra, el finançament dels plans i programes estratègics elaborats per les unitats amb l’objectiu de consolidar les seves capacitats científiques i contribuir al seu lideratge internacional.

Més informació:

Comunicat del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat

http://www.mineco.gob.es/portal/site/mineco/menuitem.ac30f9268750bd56a0b0240e026041a0/?vgnextoid=642fca863b34b510VgnVCM1000001d04140aRCRD&vgnextchannel=864e154527515310VgnVCM1000001d04140aRCRD