El Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat ha atorgat, en el marc del programa de centres d’excel·lència, la distinció ‘María de Maeztu’ a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), institut universitari de titularitat mixta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El centre rebrà 500.000 euros anuals per desenvolupar un programa estratègic d’investigació en robòtica centrada en humans durant quatre anys.
L’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), amb Juan Andrade al capdavant com a director, desenvolupa activitats de recerca en els àmbits de la robòtica i el control automàtic.
La recerca d’aquest centre s’estructura en quatre grans línies, tres de les quals (cinemàtica i disseny de robots, robòtica mòbil, i percepció i manipulació) tracten distints aspectes de la robòtica, incloent el disseny i construcció de sistemes robòtics centrats en l’home, per a usos tant a l’interior com a l’exterior. La quarta línia (sistemes avançats de control automàtic) està especialment enfocada a la modelització, el control, i la supervisió de sistemes d’energia i aigua, així com a la millora de l’eficiència energètica de cèl·lules de combustible.
La distinció ‘María de Maeztu’, dins del programa de centres d’excel·lència del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat, reconeix l’excel•lència de les estructures organitzatives de recerca que són més petites que els centres, ubicades sobretot en universitats. A més de l’IRI, també han rebut la distinció quatre unitats de recerca més: el grup de recerca en Teledetecció, Antenes, Microones i Superconductivitat (CommSensLab) de la Universitat Politècnica de Catalunya; el Centro de Estudios Monetarios y Financieros, en Madrid; el CIC nanoGune de nanociencias de San Sebastián; y el Instituto Gallego de Física de Altas Energías de la Universidad de Santiago de Compostela.
Aquesta convocatòria té dues finalitats. D’una banda, el reconeixement i acreditació dels millors centres i unitats que destaquen per l’impacte i rellevància internacional dels resultats obtinguts en els últims quatre anys. De l’altra, el finançament dels plans i programes estratègics elaborats per les unitats amb l’objectiu de consolidar les seves capacitats científiques i contribuir al seu lideratge internacional.
Més informació:
Comunicat del Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat