#BCN-ConCiencia és un projecte integrador que realitza activitats per col•lectius allunyats de les campanyes de divulgació habituals, como presidiaris, persones de la tercera edat i persones amb discapacitat.
#BCN-ConCiencia és un projecte que aposta per portar la recerca arqueològica i la prehistòria al carrer de forma integradora i inclusiva. Trasllada la ciència a tots els sectors socials, posant especial èmfasi en aquells col•lectius més allunyats de la majoria d'accions de divulgació, com persones de la tercera edat, amb discapacitat o població emigrant nouvinguda. La clau del seu èxit radica en la participació activa de la ciutadania i la col•laboració amb diversos actors socials.
#BCN-ConCiencia: Barcelona, una Historia de hace 6000 años. ¡Conoce a sus protagonistas! (FCT-2016-10722) està finançat per la Fundación Española por la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) i dirigit per Juan Francisco Gibaja Bao, científic del Grup de les Dinàmiques Socials de la Institució Milà i Fontanals del CSIC (IMF-CSIC).
Les accions es desenvolupen gràcies a una xarxa de col•laboracions en la qual participen múltiples actors: col•lectius i associacions, comerços, empreses, centres educatius i socials, i ajuntaments. Col•laboren especialment institucions locals, com Raval Cultural, les cooperatives Impulsem i Suara, la Fundació Tot Raval i el Casal Folch i Torres, entre uns altres, a més del col•lectiu científic La Ciència Al Teu Món i les empreses Adhoc Cultural i Arqueolític.
La majoria de les activitats es desenvolupen al barri barceloní del Raval, on se situa la Institució Milà i Fontanals (IMF) del CSIC, "un dels barris de Barcelona amb més activitat i dinamisme cultural, però alhora amb més marginalitat i problemes socials, el que li ha comportat una imatge estigmatitzada”, com explica Millán Mozota (IMF-CSIC), col•laborador del projecte.
Amb aquesta iniciativa s'ha contribuït a dinamitzar la vida cultural del barri i a fomentar "una imatge molt diferent de la que habitualment es desprèn dels mitjans de comunicació: prostitució, drogoaddicció, delinqüència, etc.". S'han dut a terme activitats dirigides a explicar les ocupacions prehistòriques de la plana de Barcelona (el que avui és El Raval). S'han realitzat xerrades, exhibicions, visites a museus, tallers públics i espectacles de màgia i humor, amb els de trencar certs mites sobre la Prehistòria. Aquestes accions s'han destinat als veïns i veïnes, en general, i a certs col•lectius, en particular, com la comunitat immigrant i les persones de la tercera edat i amb discapacitat.
En l'actualitat, #BCN-ConCiencia ha estès el seu radi d'acció a altres barris de la ciutat i poblacions catalanes amb característiques similars. També s'han realitzat activitats en el marc de grans esdeveniments divulgatius com el festival YoMo (The Youth Mobile Festival) o la Festa de la Ciència.
Entre les accions del projecte, es pot destacar "Somos Arqueólogos", que acosta l'arqueologia a nois i noies amb síndrome de Down, i les seves famílies. S'ha dut a terme al jaciment neolític de les Guixeres de Vilobí i ha comptat amb el suport de l'associació Down Catalunya, l'equip d'arqueologia liderat per Xavier Oms de la Universitat de Barcelona i La Ciència al Teu Món. “Ha estat una experiència inoblidable, una manera d'arribar a nens amb menys oportunitats de conèixer altres mons”, valora una de les mares.
Millán Mozota (IMF-CSIC) emfatitza que #BCN-ConCiencia busca "trencar les barreres entre la ciència i la ciutadania". Per a això, han d'anar adaptant-se en funció de les necessitats, a través de la prova-error. Ara han incorporat més professionals al seu equip, com una psicopedagoga, arran de l'experiència "Somos Arqueólogos", o un expert en comunicació. "Queda molt per fer, és una cosa nova i, a poc a poc, anem aprenent i millorant", apunta Francisco Gibaja (IMF-CSIC). "L'experiència és molt gratificant".
Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=w-gKn_wtOwI