El CSIC a Catalunya celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Centres i instituts del CSIC a Catalunya s'uneixen a aquesta iniciativa amb diverses propostes, entre elles, xerrades a centres educatius, trobades, debats i altres tipus d'esdeveniments que es desenvoluparan, majoritàriament, entre el 7 i el 14 de febrer.

Cartell de la iniciativa.El 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència amb l'objectiu d'inspirar i promoure la participació de les dones i les nenes en el sector científic.

Des de 2016, a Espanya, un grup d'investigadores i comunicadores científiques promou diferents activitats emmarcades en la iniciativa de l'11 de Febrer, per fomentar l'interès de les nenes per l'àmbit STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics '), per la carrera investigadora, i per afavorir la igualtat de gènere.

Els centres del CSIC a Catalunya s'uneixen al 11F

Centres i instituts del CSIC a Catalunya s'uneixen a aquesta iniciativa amb diverses propostes, entre elles, xerrades a centres educatius, trobades, debats i altres tipus d'esdeveniments que es desenvoluparan, majoritàriament, durant la setmana del 7-14 de febrer.

L'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina del CSIC, organitzen la campanya #MeTooScience, en la qual recullen de forma anònima experiències de desigualtat en l'àmbit científic, temàtica que es debatrà en una trobada dinamitzada per Tània Verge, directora de la Unitat d'Igualtat de la UPF.

L'Institut de Ciències Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) realitzarà accions dirigides al seu personal amb un quizz on posaran a prova els seus coneixements sobre dones científiques i gènere. Projectaran a les pantalles dades curioses sobre dones en la història, així com fotos i experiències de les seves treballadores. A més de xerrades, repeteixen una edició més amb la lectura teatralitzada de "Madame Châtelet i les seves seguidores a Instagram" en un centre educatiu.

Moltes accions estan enfocades a escoles i instituts. L'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2 Generalitat Catalunya-CSIC-UAB), dins del seu programa d'activitats per celebrar el 11F, té concertades xerrades com "Dones de Ciència que van canviar el món", a càrrec de César López, i "Nanotecnologia : la força del que molt petit ", a càrrec de Laura Lechuga.

També impartirà una xerrada Débora Zurro, investigadora de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC), centrada en la desigualtat de gènere i la ruptura de mites: "La història que ens han explicat; dones i homes en la Prehistòria ".

Per la seva banda, l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) es dirigirà a estudiants de primària amb un taller organitzat per la Societat Catalana de Biologia a l'Institut d'Estudis Catalans. Per a la reflexió i el diàleg és la trobada entre estudiants i 6 joves científiques, proposat per l'Institut de Ciències de la Terra 'Jaume Almera' (ICJTA-CSIC).

Més enllà de les accions presencials, s'estan duent a terme nombroses accions a les xarxes socials. Aquests dies veurem, per exemple, la publicació de fotografies i històries de les treballadores dels centres, com la publicada a la pàgina de l'Institut Botànic de Barcelona (IBB CSIC - Ajuntament de Barcelona).

Un fort sostre de vidre

Segons un article publicat el 2017 a la revista Science, des dels 6 anys les nenes tendeixen a associar la brillantor amb el gènere masculí, considerant elles menys "brillants" que els nens. Aquestes idees preconcebudes limiten les seves aspiracions professionals. Després, en l'adolescència, es fa palesa la diferència en l'interès per les carreres tècniques i matemàtiques. En el cas de dones que han iniciat una carrera científica, elles tenen més dificultats per promocionar-se. I també elles abandonen la carrera més sovint que els seus companys homes.

Presència de dones en el CSIC

Pel que fa al CSIC, les dades mantenen aquesta tendència encara que són esperançadores. Segons l'últim informe de la Comissió Dona i Ciència del CSIC, les dones representen el 35,7% del personal funcionari. Dels projectes obtinguts pel CSIC, el 29% i el 33% dels projectes europeus i del Pla Nacional respectivament estan liderats per investigadores. No obstant això, en les categories superiors de l'escala científica, es redueix la seva presència. En l'informe es ressalta positivament que l'índex del sostre de vidre per a les investigadores del CSIC és de 1.44, inferior al 1.8 europeu i espanyol. Cal destacar que l'actual presidenta de l'organisme, Rosa Menéndez, és la primera dona en aquest càrrec.

Programa d'activitats

Celebrating the International Day of Women and Girls in Science at ICMAB, programa d'activitats de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), amb xerrades, una lectura teatralitzada, projecció d'imatges i històries i quizz.

Celebrating Women in Science at the ICN2, conferències, xerrades i mesos rodones realitzades des de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2 Generalitat Catalunya-CSIC-UAB).
Trobada i debat

La ciència no és qüestió de gènere, trobada i taula rodona de joves investigadores de l'Institut de Ciències de la Terra 'Jaume Almera' (ICTJA-CSIC).

Debate #MeTooScience counduit per Tània Verge, directora de la Unitat d’Igualtat de la UPF (Institut de Ciènces del Mar, dimecres, 14/02 16h).


Taller

Noies al lab. Tallers científics i tecnològics, organitzat per la secció d'estudiants de la Societat Catalana de Biologia amb participació del L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) a l'Institut d'Estudis Catalans.

Xerrades concertades en centres educatius

Five female researchers of the IBE spread the word at schools: Science has no gender!, investigadores de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) visiten centres educatius de Barcelona per parlar als estudiants sobre el seu treball i què els va inspirar per començar una carrera científica.

"La història que ens han explicat; dones i homes en la Prehistòria", xerrada de Débora Zurro, investigadora de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) a estudiants de Primària, ESO i Batxillerat.

"Microbiologia marina: Explorant allò invisible", de Marta Royo-Llonch de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

"Estudiant el sexe dels peixos, les femelles resistents", de Laia Ribas de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

"Explorant el mar amb una oceanògrafa", de Cristina Romera Castell de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

"Dona i ciència: la crida del mar", de Maria López-Acosta del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).