KardiaTool és un projecte finançat per la Comissió Europea dins del programa Horitzó 2020 amb 4,9 M€ pels propers 3,5 anys. Els resultats possibilitaran un diagnòstic ràpid, fàcil i eficient, i una atenció sanitària personalitzada pels pacients. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB ), ambdós del CSIC, participen al projecte, que està format per catorze socis de deu països.
Més de 26 milions de persones pateixen insuficiència cardíaca cada any al món, segons l’Associació Europea d’Insuficiència Cardíaca. Un trastorn que molt sovint té associat un mal diagnòstic, amb el conseqüent augment de mortalitat i morbiditat, i que implica freqüents re-hospitalitzacions, les quals suposen un gran problema per als pacients i les seves famílies, així com també una gran càrrega econòmica per al sistema sanitari.
De fet, a Europa, els costos relacionats amb la insuficiència cardíaca representen aproximadament el 2% del total de despeses sanitàries, i solen estar associats amb les despeses d’hospitalització dels pacients, que estan uns 11 dies ingressats de mitjana. El cost d’hospitalització s’estima en 23.000 € per pacient (en el grup d’edat entre 18 i 64 anys).
A mesura que augmenta l'esperança de vida a nivell mundial, van sorgint nous reptes per millorar la qualitat de vida i la salut, a costos assequibles pels pacients, i pel sistema en general. En el cas de la insuficiència cardíaca, el diagnòstic és complicat, ja que el trastorn es manifesta de moltes maneres diferents, i els signes i símptomes de la malaltia no són específics.
El repte que es planteja KardiaTool és el de diagnosticar ràpidament i fàcilment la malaltia, per tal d’assegurar un diagnòstic fiable i eficient, i una posterior teràpia personalitzada per a cada pacient.
KardiaTool desenvoluparà una plataforma personalitzada, i traslladarà un concepte provat al laboratori, del laboratori a la pràctica clínica, per abordar les necessitats en el diagnòstic personalitzat i la monitorització de la teràpia en cada cas, i disminuir els costos del tractament. La plataforma de control del diagnòstic i teràpia KardiaTool proporcionarà als professionals de la salut uns resultats amb la garantia de qualitat d’un laboratori i en un curt període de temps. D’aquesta manera els pacients podran ser ràpidament i fàcilment diagnosticats i tractats.
La plataforma KardiaTool inclourà un dispositiu portàtil, KardiaPOC (POC de l’anglès ‘point of care’), per detectar d’una manera ràpida i precisa, els biomarcadors de la insuficiència cardíaca. Portarà acoblat el dispositiu KardiaLOC, un ‘laboratori-en-un-xip’ d’un sol ús i de baix cost, que integrarà en un sol espai tota mena de sensors, actuadors, sistemes microelectromecànics i microelectrònics, bioquímics, i nanopartícules magnètiques funcionalitzades, per tal de detectar els biomarcadors a partir de mostres de saliva.
L’equip del Prof. Joan Bausells de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) treballarà en els sensors de silici microelectrònics que detectaran els biomarcadors, i col·laboraran en el disseny del KardiaLOC. D’altra banda, el Prof. Francesc Teixidor i el seu equip a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) treballaran en la síntesi i funcionalització de les nanopartícules magnètiques, que constituiran el suport pels anticossos específics per a cada biomarcador.
A més, el dispositiu també inclourà un programari de suport a la presa de decisions, KardiaSoft, basat en tècniques de models predictiu, que analitzarà les dades recollides al KardiaPOC, i altres dades del pacient, per tal de proporcionar informació sobre el diagnòstic i la monitorització de la teràpia.
KardiaTool, un projecte de 3,5 anys de durada i finançat per la Comissió Europea, inclou la participació de catorze socis de deu països diferents: nou països europeus i els Estats Units. El consorci està format per cinc universitats, cinc centres de recerca, dos petites i mitjanes empreses (PIMEs), i dos socis industrials. Els membres del consorci del projecte KardiaTool són:
- École Normale Supérieure (ENS) de Lyon – França
- University of Pisa (UNIPI) - Itàlia
- University of Ioannina (UOI) – Grècia
- University of Surrey – UK
- University College Dublin – Irlanda
- Foundation for Research and Technology Hellas (FORTH) - Grècia
- IMB-CNM i ICMAB del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) – Espanya
- Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) – Itàlia
- Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS – Alemanya
- Micronit Microtechnologies B.V. – Països Baixos
- BioTray – França
- Imec – Bèlgica
- ValoTec – França
- EnaChip Inc. – EUA
Página web del proyecto: http://www.kardiatool.eu/