Torna la Setmana de la Ciència

Més de 40 activitats a la Setmana de la Ciència, que enguany compleix la seva 23 edició, són les que han preparat els centres i investigadors del CSIC a Catalunya, entre tallers, conferències, visites o exposicions. Enguany, la Setmana té com a temes el patrimoni cultural, coincidint amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural; la figura del lingüista i gramàtic català Pompeu Fabra, en els 150 anys del seu naixement; i la figura del físic americà Richard Feynman, que va néixer fa cent anys.

Els investigadors i centres del CSIC a Catalunya han preparat més de quaranta d'activitats, entre tallers, conferències, visites. Entre elles, hi ha dues exposicions (Matheroes: Supermateriales, els superherois del futur, i FOTCIENCIA: Les imatges més boniques de la ciència); 12 jornades de portes obertes en centres i instal·lacions del CSIC; 18 conferències, i 12 tallers.

Si t'agrada que la natura et sorprengui...

Presentació del llibre "100 secrets dels oceans", curiositats i misteris dels oceans, el 8 de novembre.

El 13 de novembre, i amb molt poques places disponibles, taller de dissecció de taurons i ratlles a l'ICM, i xerrada sobre la seva importància ecològica. L'Institut Botànic ofereix la oportunitat de conèixer els bonsais del Jardí Botànic.

El 13 de novembre, el CEAB porta a l'Ajuntament de Blanes la projecció del documental de National Geographic "Cap de Forns: les illes de la fi del món", del projecte 'Pristine Seas', per protegir espais oceànics verges. Posterior conferència d'Enrique Ballesteros, investigador del CEAB i membre de 'Pristine Seas'.

Si t'interessa la biologia...

A l’IQAC, el 9 de novembre, com la investigació de l'ADN ha revolucionat camps tan diversos com la bioquímica, la biomedicina, la medicina forense o la nanotecnologia. 

Del 13 al 16 de novembre, el CRAG ofereix un taller sobre "Plantes mutants", concebut per a alumnes dels últims cursos de primària, així com una visita a les seves instal·lacions. També sobre plantes és el taller "Com evolucionen les plantes?" A l'IBB.

Si t'interessa la biomedicina...

El cervell és el protagonista en dues conferències del IIBB: "Teràpia Molecular. Podem silenciar l'expressió dels gens en el cervell?" i a la conferència "El cervell humà". 

El 14 de novembre, conferència "Desenvolupament d'una teràpia cel·lular: del laboratori a l'hospital", sobre una teràpia per a la fibrosi pulmonar idiopàtica. I també el 14 de novembre, xerrada a l’IQAC-CSIC sobre els pèptids i les seves aplicacions biomèdiques, així com visita als laboratoris.

Si t'interessa la química...

Hi ha vàries conferències a l'IQAC i a l'IDAEA, como la xerrada i taller "¿Vivim envoltats de contaminants?", sobre com materials amb què vivim cada dia (plàstics, compostos ignífugs, plaguicides, detergents, fàrmacs, etc.) acaben en el medi ambient, o la conferència "Contaminants emergents en peix i marisc", i el risc de transferència als animals de la mar i als consumidors de peix;

Si t'interessa la preservació del medi ambient...

A l'IDAEA hi ha conferències i tallers sobre l'impacte dels contaminants en el medi: el taller "Atenció: compte amb els contaminants" i la investigació de contaminants a l'Antàrtida. "Un mar de contaminants. Estan? On? Com els mesurem?"

Diversos tallers en el ICTJA-CSIC permetran descobrir la investigació en ciències de la Terra: volcans, terratrèmols, el subsòl o formació del relleu de la Terra.  El CEAB ofereix una xerrada a la biblioteca de Blanes sobre les seves platges i el Delta de la Tordera, com s'han format i quin pot ser el seu futur.

El 16 de novembre, a l'ICM, visita i taller "El paper dels científics en la pesca sostenible", la seva importància i com es col·labora amb pescadors i administració. L'activitat inclou visita al port pesquer i a la llotja de Barcelona. Activitat per a adults, màxim 30 persones.

Si t'interessen els nous materials...

L'ICMAB presenta l'exposició "Matheroes", els cinc nous superherois animats que expliquen la investigació sobre nous materials. Estarà al Saló Expominer, del 9 al 10 de novembre.

També a Expominer, l'ICMAB ofereix xerrades sobre la investigació relacionada amb els minerals: el bor, el magnetisme, propietats òptiques, la caracterització per llum de sincrotró i el quars, així com diversos tallers de minerals, per descobrir la duresa de diversos minerals, què és la difracció, i que és el fenomen de la levitació magnètica dels superconductors, del 9 l'11 de novembre.

A l'ICMAB, els dies 12 i 13 de novembre, l'activitat "Converteix-te en un detectiu de materials", per descobrir al laboratori l'estructura dels materials i com identificar-los.

Si t'interessa la microelectrònica i la nanotecnologia...

Del 12 al 16 de novembre, entrada lliure a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l'IMB-CSIC, que mostra què són els xips de silici i com es fabriquen, amb equips que s'utilitzen per al disseny, fabricació i mesura, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius. Es podrà visitar també la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.

Si t'interessen els robots i la IA...

Del 9 al 16, l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial ofereix demostracions i visita guiada a les seves instal·lacions.  Per la seva banda, l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial obre les portes el 22 de novembre, el que permetrà visitar els Laboratoris de Percepció i Manipulació i Robòtica Mòbil.

Si busques alguna cosa diferent...

Exposició FOTCIENCIA, amb les millors fotografies de l'última edició. Un total de 50 imatges seleccionades per la seva bellesa estètica i per ser les que millor representen el món de la investigació científica, a la Residència d'Investigadors. On també hi haurà una xerrada sobre aliments funcionals i degustació.

A la biblioteca comarcal de Blanes, conferència sobre "El paper de la ciència en l'era de la postveritat i el 'big data'", amb exemples de ciència ciutadana en la qual els usuaris aporten dades científiques gràcies a les noves tecnologies

El 15 de novembre, al IIBB, xerrada sobre "Ciència, credulitat i xarlatans. ¿Ens ho podem creure tot?”, eines per analitzar la fiabilitat i versemblança de la informació que ens arriba.

El 16 de novembre, a l'IBB, taller "El llibre màgic de la natura: l'herbari de la biodiversitat", per descobrir i crear un herbari de plantes medicinals amb els tècnics d'un dels majors herbaris a la península: l'herbari BC del Institut Botànic de Barcelona. Per a majors de 10 anys.

El 17 de novembre, taller de construcció de ponts 3D i lectura teatralitzada "Madame Châtelet i els seus seguidors a Instagram". És l'aportació de l'ICMAB a la jornada "Science & Tech Girls Vallès". En la mateixa jornada, científics de l'ICN2 organitzen el taller "Què és la nanoescala i com ens afecta?.

El 18 de novembre, el taller "Què és la nanoescala i com ens afecta?.usos històrics i restauració. També es parlarà de cartografia de gran format, de la conservació i restauració del pla del tramvia entre Tortosa i l'Observatori, que data de 1905.