Un nou dispositiu podria monitorar els tractaments amb anticoagulants per aconseguir teràpies personalitzades

Investigadors del CSIC, de l'ICN2 i del CIBER-BBN dissenyen un biosensor basat en nanoestructures d'or que detecta l’anticoagulant acenocumarol (registrat com a Sintrom) d'una manera exacta a partir d'una petita mostra de sang del pacient. Els tractaments amb anticoagulants compten amb la dificultat de regular la dosi, i gràcies a aquest dispositiu els mateixos pacients podrien controlar-lo.

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Institut Català de Nanociència i Nanaotecnología (ICN2) i del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), han desenvolupat un dispositiu biosensor que permet la monitorització dels anticoagulants com el acenocumarol (registrat com a Sintrom), per poder aconseguir una teràpia personalitzada en la qual el pacient o el seu metge puguin regular la dosi i aconseguir l'efecte òptim.

El grup NanoB2A de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), dirigit per la investigadora del CSIC Laura Lechuga, ha dissenyat aquest dispositiu plasmònic, que conté unes nanoestructures d'or en les que es poden unir bioreceptors específics que detecten biomarcadors, d'una manera reproduïble i exacta, a partir d'una petita mostra de sang del pacient, sense necessitat de realitzar un tractament previ.

Anteriorment, el grup Nb4D l'Institut de Química Avançada del CSIC (IQAC-CSIC), liderat per M. Pilar Marco, s'havia produït anticossos específics capaços de reconèixer la molècula de Sintrom i havia demostrat la seva utilitat en un estudi clínic utilitzant una tècnica immunoanalítica d'alta capacitat de processament de mostres.

Tots dos grups estan integrats també en el CIBER-BBN.

A partir d'aquests resultats, els dos grups han col•laborat per desenvolupar un dispositiu biosensor automatitzat que permeti ajustar la dosi d'aquest anticoagulant oral de forma individualitzada. El resultat ha estat recentment publicat a la revista Biosensors and Biolectronics.

Tal com indica la investigadora del CSIC a l'ICN2, Laura Lechuga, "hem estudiat les condicions òptimes per desenvolupar aquest dispositiu biosensor i hem obtingut una excel•lent sensibilitat per detectar l'anticoagulant, el que ens indica que és possible mesurar concentracions molt baixes d'aquest fàrmac".

Atès que és una tecnologia quantitativa i altament sensible, aquest dispositiu és molt adequat per al seu ús en centres clínics, per mantenir una mesura constant d'aquest medicament o, fins i tot, perquè els mateixos pacients puguin realitzar l'autocontrol de la medicació, cosa clau en persones medicades amb anticoagulants.

Els pacients que pateixen malalties cardiovasculars o desordres tromboembòlics solen ser tractats amb anticoagulants per evitar que es formin coàguls. Però aquest tractament té riscos, expliquen els investigadors. "Per exemple, si la dosi és baixa, no tindria l'efecte requerit i pot produir coagulació de la sang; per contra, si la dosi és molt alta pot desencadenar un altre tipus d'efectes secundaris com hemorràgies internes. La dosi adequada depèn de molts factors com el pes, edat, alimentació i interacció amb altres medicaments ".

Articles de referència

Nanoplasmonic biosensor device for the monitoring of acenocoumarol therapeutic drug in plasma Cristina Peláez, M Carmen Estévez, Alejandro Portela, Pablo Salvador, Pilar Marco, Laura M. Lechuga. Biosensors and Bioelectronics, 119, 2018, 149-155 - DOI: 10.1016/j.bios.2018.08.011


Enzyme-linked immunosorbent assays for therapeutic drug monitoring coumarin oral anticoagulants in plasma J.Pablo Salvador, Dolors Tassies, Joan-Carles Reverter, M.-PilarMarco. Analytica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.aca.2018.04.042