El Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals es vesteix d'art

Un enorme mural de l'artista Anna Rierola envolta des d'aquest mes de febrer l'edifici del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) del CSIC, situat a primera línia de mar a la platja de la Barceloneta. Amb més de 60 metres de longitud i titulat Bosc ancestral, el mural representa un immens oceà construït a partir de milers d'imatges microscòpiques d'organismes marins, polímers sintètics i altres nanomaterials.

Participants en la inauguració del mural. Al centre amb jaqueta vermella, Anna Rierola, creadora de Bosc ancestral. A la seva esquerra, Pilar Tigeras, vicepresidenta adjunta de Cultura Científica del CSIC. El segon per l'esquerra és Josep Lluís Pelegrí, director del CMIMA. / Carmen Guerrero (VACC CSIC)La intervenció, els treballs de la qual s’han perllongat durant dos anys, mostra el paper fonamental dels organismes planctònics en el funcionament global del planeta i el seu paper ancestral, tant en la creació de la vida al mar, fa milers de milions d'anys, com en la modificació de l'atmosfera primitiva de la Terra, que va fer que el planeta fos habitable per a nosaltres.

"No hi ha res tan fascinant com veure l'invisible", assenyala Anna Rierola sobre els organismes planctònics, un món invisible que proporciona la meitat de l'oxigen que respirem i té un paper fonamental en el control del clima i la temperatura del planeta.

Divulgació científica

Per al director del CMIMA, Josep Lluís Pelegrí, el mural "dóna personalitat a l'edifici sent fidel al nostre ADN; fa visible la recerca marina que vam realitzar a l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina [les dues entitats que integren el CMIMA]; i ens permet acostar la nostra tasca al gran públic".

I afegeix: "la nostra investigació abasta moltes escales espacials, des de la microescala fins a les escales planetàries, i escales temporals, des de les fraccions de segon fins als milions d'anys. La gran majoria d'aquests processos, com el món microscòpic que es mostra en l'obra, són gairebé invisibles des de la nostra experiència quotidiana. La nostra tasca com a investigadors i investigadores és fer-los visibles, perquè només coneixent les costes i els oceans arribarem a estimar, i només estimant-farem els esforços necessaris per garantir la seva salut i la de tots i cada un dels éssers vius que formem el planeta Oceà" .

Foto: Marta Masdeu (ICM CSIC)

La intervenció és fruit del mural efímer del mateix títol que Rierola va realitzar al CMIMA durant la Setmana de la Ciència 2017 i que va tenir una gran acollida, així com de la col•laboració de l'artista amb el personal investigador del CSIC, que ha proporcionat imatges i prestat assessorament científic. Bosc ancestral s'ha realitzat a partir d'imatges de microscòpia electrònica de microorganismes del fitoplàncton marí, cedides pel personal del CMIMA-CSIC, i de polímers sintètics i altres nanomaterials, cedides per membres de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), centre amb participació del CSIC.

En l'acte d'inauguració del mural, que va tenir lloc el passat 5 de febrer, han participat, a més de Rierola i Pelegrí, la vicepresidenta adjunta de Cultura Científica del CSIC, Pilar Tigeras; el conseller del districte de Ciutat Vella, Ferran Caymel; i el director de l'Oficina Estratègica de l'Àmbit Litoral de l'Ajuntament de Barcelona, Marc García. També han intervingut Pedro Arellano, representant del Port de Barcelona, i Esther Zamora, representant del projecte veïnal Barceloneta Proa a la Mar.