És la conclusió d'investigadors del CSIC després d'analitzar els contaminants presents en l'aire a l'interior d'una sala i l'aire exhalat per a no fumadors. El treball publicat a la revista 'Environment Science and Pollution Research' ofereix noves dades per a un mercat que té més de 25 milions d'usuaris al món
Un equip d'investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat com influeix l'ús de cigarrets electrònics en la qualitat de l'aire. Els resultats, que es publiquen a la revista Environment Science and Pollution Research, revelen canvis mínims i indiquen, a més, que no s'aporten els contaminants típics del tabac.
El consum d'aquest tipus de cigarrets ha augmentat en els últims anys. D'acord a Euromonitor Internacional, un grup d'investigació de mercats, el nombre de consumidors ha passat d'uns 6 milions a tot el món el 2011 a 25 milions en el 2016, i s'estima que per 2021 la xifra ascendeixi a 55 milions.
Aquests dispositius subministren nicotina al sistema pulmonar però evitant la crema de tabac. Solen contenir barreges de glicerina o propilenglicol que es vaporitzen per simular la generació de fum i actuar de transportadors de nicotina. Fins ara no hi havia dades concloents. "S'havia detectat la necessitat de fer avaluacions integrades de l'exposició als contaminants alliberats i això és un dels enfocaments que hem tingut en compte en la nostra investigació", apunta Joan Grimalt, que és científic del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), a Barcelona.
Els investigadors van realitzar l'estudi en una habitació tancada, sense ventilació directa a l'exterior, i van recórrer a cinc persones no fumadores que van romandre a l'interior de l'estança durant 12 hores. En una segona fase de l'experiment, a aquestes persones es van sumar altres cinc que van estar vapeando també durant 12 hores. En tots dos casos es van mesurar els contaminants presents en l'aire de la sala i en l'aire exhalat pels voluntaris no fumadors. "Les dades que vam obtenir van mostrar que l'activitat de vapear no augmentava la presència de contaminants en l'aire i que en els casos en què es van observar augments es tractava de concentracions baixes", explica l'investigador.
Aquests resultats ofereixen informació sobre l'impacte de l'ús de cigarrets electrònics en la salut dels individus, especialment en llocs tancats, i pot ser valuosa a l'hora d'establir les regulacions oportunes entorn de l'ús d'aquests dispositius, sobretot en comparació amb el consum de tabac tradicional.
Barend L. van Drooge, Esther Marco, Noemí Perez y Joan O. Grimalt. Influence of electronic cigarette vaping on the composition of indoor organic pollutants, particles, and exhaled breath of bystanders. Environment Science and Pollution Research. DOI: 10.1007/s11356-018-3975-x