El CSIC convoca la novena edició del certamen Inspiraciència

Els participants poden enviar relats fins al 19 de juny a través del web inspiraciencia.es. Els relats es poden presentar en castellà, català, gallec i euskera, i en dues categories diferents: jove i adult.

Un moment de l’acte de lliurament de premis d’una edició anterior d’Inspiraciencia. CSIC  / La Mandarina de Newton. El certamen que combina ciència i escriptura ha inaugurat la seva novena edició. Ja està oberta la nova convocatòria de Inspiraciència, el concurs de relats d'inspiració científica que organitza el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. El termini de presentació de relats finalitza el 19 de juny.

Pensar la ciència des de la ficció

Inspiraciència és una invitació a la ciutadania a pensar i imaginar la ciència des de la creació literària. El seu objectiu és fomentar l'apropament al pensament científic a través de l'escriptura. Els participants poden presentar relats curts, com a màxim de 800 paraules, en castellà, català, gallec o basc, i en una de les dues categories: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir de 18 anys).

Taller Inspiraciència: Noves narratives de cinema, gènere i ciència ficció

Com a novetat de la novena edició, el concurs celebra un taller sobre gènere i ciència ficció a càrrec de Paula Talero, de la Unitat de cultura científica de la delegació del CSIC a Catalunya, amb la col•laboració de Sabela Rei, de la Unitat de comunicació. Les dues ponents són especialistes en estudis de cinema i codificació de gènere.

Al taller es debatrà el tractament de qüestions de gènere en pel·lícules i sèries de ciència ficció, i es veurà com els productes audiovisuals també estan influïts per idees i estereotips sobre feminitat i masculinitat. El taller inclou una primera part de debat sobre narratives distòpiques, com Els jocs de la Fam,  i l'arribada del feminisme a la indústria del cinema, i una segona part en la qual es posaran en pràctica algunes de les idees tractades en un relat d'inspiració científica.

El taller es realitzarà a la Residència d'Investigadors de Barcelona, el dia 4 de juny a les 17:00.   L'entrada és gratuïta i oberta al públic, però es recomana inscripció prèvia a través d'aquest formulari: https://forms.gle/Qnz6viL2BjqCe9vCA   Està previst que el taller pugui dur-se a altres ciutats, com San Sebastian o Madrid.

Lliurament de premis

Des de la sisena edició, el lliurament de premis de Inspiraciència es caracteritza pel seu caràcter itinerant. Després de celebrar-se a Madrid, la Corunya i Sevilla en passades edicions, enguany es trasllada a San Sebastian, on el certamen compta amb la col•laboració especial de l'Aquarium Donostia-Sant Sebastià i el Centre de Física de Materials CSIC / EHU. Els relats guanyadors de 2019 es donaran a conèixer durant l'acte de lliurament de premis a l'Aquarium, que està previst que se celebri el dia 6 de setembre.

El concurs Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col•laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid i València, i d'instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Canàries.

El projecte compta amb la amb la col•laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiques: Centre de Física de Materials CSIC / EHU; Aquarium Donostia-Sant Sebastià; Escola d'Escriptura de de l'Ateneu Barcelonès; Escola d'Escriptors; Associació d'Escriptores i Escriptors en Lingua Galega; Editorial Galàxia; Euskal Etxea -Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Fundazioa; Idazten. Idazle Eskola; Mètode- Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d'Escriptors en Llengua Catalana; Investigació i Ciència Biblioteques de Barcelona i Residència d'Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).

Més informació:

- http://www.inspiraciencia.es/es/
- Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
- Laura Valls. Delegació del CSIC Catalunya Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Poster de la IX Edició d’Inspiraciencia en format imatge o PDF.

http://www.dicat.csic.es/dicat/images/POSTER2019.jpg

http://www.dicat.csic.es/dicat/images/POSTER2019.pdf