Avui se celebra, a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, la tercera edició del Congrés de Petits Oceanògrafs, l'esdeveniment final d'un projecte anual que acosta els oceans a aules de primària Aquest any, participen 190 alumnes i alumnes de cinc escoles de la província de Barcelona.
Petits Oceanògrafs és un projecte divulgatiu de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, en col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona, que pretén fomentar la curiositat innata en nens i nenes de 10 a 12 anys, a través de la recerca dels oceans. En la seva tercera edició, el projecte compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
El projecte engloba tot el curs i cerca, a través de diferents activitats, que els participants se sentin com a veritables oceanògrafs. D'una banda, a través de l'experimentació a l'aula amb científiques i científics de l’ICM, per a treballar el mètode científic de forma amena i vivencial. D'altra banda, mostrant com s'investiga realment l'oceà en les campanyes oceanogràfiques: seguint on line una campanya en directe i compartint preguntes amb els investigadors a bord; i participant en una excursió en el vaixell històric Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona, on poden experimentar una breu campanya oceanogràfica. Finalment, presenten els seus propis treballs de recerca en el congrés de Petits Oceanògrafs, complint així una de les parts més importants de la ciència: compartir els coneixements en comunitat.
"Els coneixements sobre l'oceà encara estan poc presents en el currículum escolar, per això, a més d'experimentar el mètode científic en totes les seves facetes, el projecte acosta el mar a les aules i pretén sensibilitzar sobre el seu important paper en el planeta", comenta Carine Simon, coordinadora del projecte en l’ICM-CSIC.
III Congrés de Petits Oceanògrafs
Durant el matí del 29 de maig, els participants presentaran els treballs de recerca que han desenvolupat durant el curs, en un total de 18 presentacions orals i 18 pòsters, i compartiran l’ après amb els seus companys. A més, coneixeran l’ICM a través d'activitats en els seus laboratoris i instal•lacions, i realitzaran experiments i tallers a la platja sobre biodiversitat, contaminació per microplàstics, geologia i física oceànica.
Perquè les famílies puguin veure les sessions de presentacions orals i pòsters, el congrés serà retransmès per streaming a través de Youtube.
Enguany, participen l'escola Brusi (Barcelona), l'escola Montagut (Santa Susanna), l'escola Sant Jordi (Vilanova-i-la-Geltrú), l'escola Josep Baltà i Elias (Vilafranca del Penedès) i l'escola Tanit (Santa Coloma de Gramenet). El projecte té un ampli abast en el territori, arribant a escoles que, per la seva localització allunyada de la costa, no hi tenen fàcil accés per afegir el mar en les seves activitats educatives. Aquest projecte els dóna l'oportunitat d'acostar-se al mar des d'una perspectiva educativa i atractiva.
Web del projecte: http://icmdivulga.icm.csic.es/pequenos-oceanografos/
Noticia via: Instituto de Ciencias del Mar (ICM-CSIC)