El CSIC lliurarà els premis de la IX edició d’Inspiraciència a Sant Sebastià-Donostia

L’acte se celebrarà a l’Aquarium de Donostia/San Sebastià, en col·laboració amb el Centre de Física de Materials CSIC/EHU, el 6 de setembre a les 19.00 h. S’hi donaran a conèixer els relats guanyadors del jurat i del públic, d’un total de 377 que han participat en la present edició del concurs.

Inspiraciència és un concurs de relats d’inspiració científica organitzat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), a través de la Delegació del CSIC a Catalunya, i que compta amb la col·laboració i el suport econòmic de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, FECYT.

Invitació lliurament de premis Inspiraciència

L’acte comptarà amb la participació de Paloma Domingo García, directora general de la FECYT; Javier Aizpurua Iriazabal, director del Centro de Física de Materiales (CSIC- UPV/EHU); Jon Abril Olaetxea, director general d’Elhuyar Fundazioa; Luis Calvo Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya; i Jaime Pérez del Val, cap de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC.

Un espectacle a càrrec de la companyia de teatre Ze Onda, dirigida per Jon Ander Alonso Unanue i Iñaki Santos, acompanyarà el lliurament dels premis. Les intervencions de Ze Onda faran al·lusions als relats guanyadors en el llenguatge escènic a través de la dansa, el teatre, la música i la improvisació. A més, l’acte comptarà amb una xerrada invitada a càrrec de Gustavo Ariel Schwartz, investigador del CSIC al Centre de Física de Materials de Sant Sebastià i creador del programa Mestizajes: enredando Ciencias y Humanidades, del Donostia International Physics Center, que completarà el recorregut “Del Big Bang a la consciència a través de la ciència i la literatura”.

El jurat d’Inspiraciència concedeix vuit premis als millors relats en cada idioma (castellà, català, gallec i euskera) i categoria (‘adult’ i ‘jove’). El certamen també atorga el premi del públic en les categories ‘adult’ i ‘jove’, decidits a través de votació popular en línia.  
Enguany s’han presentat 389 obres a concurs, de les quals se n’han publicat 377 (12 desqualificades), 198 a la categoria jove i 179 a la categoria adult. Per idiomes, la participació ha estat la següent: 259 relats en castellà (163 jove; 96 adult), 75 relats en català (19 jove; 56 adult), 30 relats en gallec (11 jove, 19 adult) i 13 relats en euskera (5 jove; 8 adult).

Jurat i col·laboració institucional

El jurat d’Inspiraciència en la seva novena edició ha estat format per les següent persones:

Concepción Ayala, investigadora del IGME, actualment de visita a l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC); Iñaki Ruiz-Trillo, Professor d’Investigació ICREA a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF); Anaís Morales, Comunicació i divulgació, a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC); Laia Vives, Comunicació i gestió de projectes, Unitat de Biologia Estructural, Institut de Biologia Molecular de Barcelona (CSIC); Pau Solsona Boada, en representació de la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona; Vicente Jiménez Ontiveros, investigador visitant al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC); Alba Losada Cuquejo, Lectora de Gallec (Xunta) a la Universidad Autònoma de Barcelona; Pura Salceda, en representació de l’Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, escriptora, traductora i estudiosa de la llengua i cultura gallega; Eduard Velasco, Filòleg, traductor i escriptor vinculat a les cultures catalana i gallega; Javier Aizpurua Iriazabal, Professor d’Investigació del CSIC, director del CFM (Centre de Física de Materials, centre mixt CSIC- UPV/EHU); Ion Errea lope, Professor UPV/EHU, Investigador ERC al Donostia International Physics Center  i al CFM; Elixabet Sarasketa, Transferència de coneixement i projectes del CFM-MPC; Idoia Mugica, Comunicació i divulgació, al CFM-MPC; Xabier Lasaga, Responsable de Marketing i Comunicació, Aquarium Donostia / Sant Sebastià.

Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid, València, i d’instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Canàries.

El projecte compta con la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i de nombroses entitats culturals i científiques: Centro de Física de Materiales-Materialen Fisika Zentroa (centro mixto CSIC/EHU); Aquarium Donostia-San Sebastián; Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escuela de Escritores; Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega; Editorial Galaxia; Euskal Etxea, Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Fundazioa; Idazten, Idazle Eskola; Mètode, Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigación y Ciencia, Biblioteques de Barcelona i Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).

Els guanyadors es faran públics el divendres 6 a les següents plataformes:

Twitter: @CSICCat
Web: Delegació CSIC a Catalunya