¿Quines son las causes del canvi climàtic actual? ¿I les seves conseqüències? ¿Existeix una solució? Aquestes son algunes de las preguntes plantejades per alumnes de secundària sobre el canvi climàtic i a les quals el vídeo “Climate Change: the FAQs” respon.
El vídeo resol els interrogants plantejats per estudiants sobre les causes, el coneixement, les conseqüències, la irreversibilitat i les possibles solucions en matèria de canvi climàtic. L’audiovisual s'ha presentat avui durant una jornada de divulgació en la qual científics i estudiants s'han trobat al CosmoCaixa.
L’audiovisual ha estat impulsat per un equip de 8 científics que treballen en diferents institucions d’investigació, entre elles el CSIC, y que es dediquen a l’estudi del clima des de diversos àmbits.
Els investigadors van demanar a l’alumnat de 4 centres de secundària que plantegessin els seus principals dubtes relacionats amb el canvi climàtic. Van rebre un total de 171 preguntes fetes per 126 alumnes. A partir de les preguntes rebudes, els investigadors van escriure el guió responent aquestes qüestions agrupades sota 5 grans temes: causes, coneixement, conseqüències, irreversibilitat i solucions.
Segons Armand Hernández, investigador de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC)i coordinador del projecte, aquest vídeo “conté informació rigorosa i amb base científica sobre el canvi climàtic actual, a la vegada que dóna un missatge positiu dins l’emergència climàtica en la qual ens trobem. El principal objectiu del treball és que la societat disposi d’una font fiable d’informació dins del món de la sobre informació no contrastada en el qual vivim”.
El vídeo, amb una durada d’ 11 minuts i produït per el creador audiovisual David Rajadel, s’ha finançat gràcies al programa d’ajuts “Cuenta la Ciencia” de la Fundación General del CSIC.
“Climate Change: The FAQs” s’ha presentat al públic el 27 de setembre en el transcurs d’una jornada de divulgació sobre el canvi climàtic en la qual estudiants i científics han pogut intercanviar impressions.
L’audiovisual està disponible de forma oberta a internet i es va difondre a través dels canals de les diferents institucions en les quals treballen els científics que han participat en la seva creació.
Workshop sobre els modes de variabilitat climàtica global
La jornada de divulgació representa el punt i final d’un “workshop” científic que també s'ha dut a terme al CosmoCaixa entre el 25 y el 27 de setembre i que es va centrar en els modes de variabilitat climàtica global (CLIMOVAR), presents i passats, per proporcionar dades a les projeccions climàtiques.
El “workshop” ha estat organitzat per un equip internacional de científics, incloent-hi el CSIC, i ha comptat amb el finançament del programa PAGES (Past global Changes) de Future Earth, xarxa global de científics per als objectius de desenvolupament sostenible que col·laboren en el consorci IBCC-lo2k que coordina Belen Martrat, investigadora Ramón i Cajal del CSIC de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC).
Després de la projecció, s'ha realitzat una taula rodona que ha comptat amb la participació d’Aitana Ralda, alumna de batxillerat i membre del moviment estudiantil global “Fridays for future”, Isabel Moreno, divulgadora científica i meteoròloga de l’espai de RTVE “Aquí la Tierra”, José Miguel Viñas, divulgador científic, consultor de la Organització Meteorològica Mundial i meteoròleg de Meteored, y Salvador Samitier, Director de la Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Els investigadors del CSIC, Belen Martrat i Armand Hernández, es van encarregar.
“Esperem amb aquesta taula rodona poder respondre a totes aquelles preguntes que no han pogut ser incloses a l’audiovisual i també que els assistents puguin resoldre els seus dubtes i curiositats amb l’ajut d’experts en meteorologia, el clima y els seus impactes”, indica Armand Hernández.
“En el context dels acords de París de 2015 i els informes de 2018 a 2021 del Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), els joves demanen que la ciència serveixi per unir esforços i es contesti a la pregunta que emergeix a nivell internacional: «¿ens enfrontem a un període climàtic excepcional?». La resposta es «sí» i volem ajudar a proporcionar de forma clara i oberta el coneixement científic sobre la matèria fins la data per que la societat es prepari en matèria de mitigació i adaptació”, conclou Belen Martrat.
La celebració d’aquesta jornada de divulgació ha coincidit amb el final de la setmana mundial de la mobilització pel clima que va començar el 20 de setembre.
L’alumnat dels Instituts Ernest Lluch, Milà i Fontanals i el Col·legi Lestonac de Barcelona i de l’Institut Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat van col·laborar enviant les seves preguntes a l’equip internacional de científics que han supervisat el contingut de l’audiovisual “Climate Change: the FAQs”: Armand Hernández (ICTJA-CSIC), Belen Martrat (IDAEA-CSIC), Laia Comas-Bru (University of Reading), Celia Martín Puertas (Royal Holloway University of London), Paola Moffa-Sánchez (Durham University), Pablo Ortega y Eduardo Moreno Chamarro (BSC-CNS), i Didier Swingedouw (CNRS).
Notícia via IDAEA i ICTJA