La presidenta del CSIC visita l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua de Barcelona

La presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, ha visitat ahir, dimecres 18 de desembre, l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua amb motiu de l'acreditació de l'institut com a Centre d'Excel·lència 'Severo Ochoa'. Per primera vegada, l'IDAEA-CSIC aconsegueix aquesta acreditació, gràcies a la qual rebrà un milió d'euros anuals durant quatre anys.

D’esquerra a dreta, la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, amb Teresa Moreno, directora de l’IDAEA-CSIC; Rosina López-Alonso Fandiño, Vicepresidenta d'Organització i Relacions Institucionals del CSIC; Sílvia Lacorte, subdirectora de l’IDAEA-CSIC; i Gemma Fabrias, directora de l’IQAC-CSIC, centre que comparteix seu amb l’IDAEA.La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, ha visitat l'Institut de Diagnòstico Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), amb motiu de l'acreditació de l'institut com a Centre d'Excel·lència 'Severo Ochoa'.

L'Agència Estatal d'Investigació adscrita al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, va publicar a l'octubre la concessió de les noves acreditacions i ajuts públics 2018 de centres d'excel·lència Severo Ochoa i d'unitats d'excel·lència Maria de Maeztu, concedint 30 milions d'euros per a sis centres i tres unitats. L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), ha estat distingit per primera vegada amb l'acreditació d'excel·lència 'Severo Ochoa'. Es l'únic centre de recerca del CSIC dedicat exclusivament a temes mediambientals amb aquest distintiu.

Rosa Menéndez, acompanyada de Rosina López-Alonso Fandiño, Vicepresidenta d'Organització i Relacions Institucionals del CSIC, i Lluís Calvo, Delegat a Catalunya del CSIC, han visitat aquest matí l’IDAEA. Després de reunir-amb l’equip directiu, Menéndez, s’ha reunit amb la resta dels treballadors per celebrar l’entrada en vigor d'aquest distintiu, dilluns passat, 16 de desembre.

Gràcies a aquest reconeixement, l’IDAEA-CSIC rebrà un milió d'euros anuals durant quatre anys per invertir en els seus programes d'investigació, a més d'accés preferent a instal·lacions científiques, flexibilitat en la contractació d'investigadors o capacitat d’atracció de mecenatge. Teresa Moreno, directora d'aquest centre, assenyala que “aquesta acreditació és un reconeixement a la nostra tasca en la investigació de l'entorn en els últims 10 anys, i ens obre la possibilitat d'expandir els nostres objectius atraient més talent científic i més programes d'investigació”.

CentrE D'ExceL·lÈncia ‘Severo Ochoa’

D’esquerra a dreta, Sílvia Lacorte, subdirectora de l’IDAEA-CSIC; Teresa Moreno, directora de l’IDAEA-CSIC; Rosa Menéndez, presidenta del CSIC; i Rosina López-Alonso Fandiño, Vicepresidenta d'Organització i Relacions Institucionals del CSIC.Aquest distintiu d'excel·lència impulsa la investigació d'alt impacte que es realitza en els centres de R+D del nostre país. Els centres que reben aquesta acreditació són centres que destaquen per la notorietat internacional de les seves contribucions científiques i per la seva capacitat innovadora, situant-se com a centres de referència a nivell mundial capaços d'atraure talent internacional.

L’objectiu de el Programa Severo Ochoa, és donar suport a la ciència competitiva i la investigació excel·lent que té lloc a Espanya, identificant i promovent centres de recerca que s'hagin posicionat entre els millors del món en les seves respectives àrees, destacant per la seva alta competitivitat, els seus ambiciosos plans estratègics, una producció científica de màxima qualitat i una gran capacitat per atraure talent nacional i internacional. El procediment de selecció es realitza de forma transparent, basant-se en les millors pràctiques internacionals, amb un comitè independent format per més d'un centenar de científics internacionals de reconegut prestigi.

RECERCA en aigua i aire

L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua, fundat el 2008, va ser concebut com un nou institut de recerca multidisciplinària en ciències ambientals, amb dos grans departaments de Geociències i Química Ambiental. L'activitat de l'institut se centra principalment en l'anàlisi de contaminants orgànics i inorgànics i el seu impacte en els ecosistemes, l'estudi i la gestió de recursos hídrics, el desenvolupament d'algoritmes de resolució multivariada en quimiometria i en l'estudi de partícules inhalables i gasos tòxics .

Tant el camp de la qualitat de l'aigua, com la qualitat de l'aire, s'enfronten avui dia a un problema ambiental d'escala sense precedents. “L'obtenció d'aquest distintiu ens permetrà seguir treballant amb més força sobre aquests dos grans reptes ambientals del nostre temps, la qualitat de l’aigua que bevem i de l’aire que respirem”, assenyala Teresa Moreno, agraïda per l’obtenció d’aquest distintiu d’excel·lència per l’institut.

Nota vía IDAEA-CSIC