Inspiraciència, el concurs de relats d’inspiració científica, obre avui la votació per a què els internautes puguin votar els relats que més els agradin de la desena edició. Seran ells els que decideran, a través del web i fins el 10 de juliol, el Premi del Públic. Per la seva banda, un jurat format per científics i escriptors decidirà els relats guanyadors del Premi Institucional per a cada categoria i llengua. Enguany s'han presentat a concurs 533 relats.
El diumenge passat 21 de juny es va tancar el termini per a presentar relats a la desena edició d’Inspiraciència. Des d’avui i fins al 10 de juliol, el públic podrà votar el seus relats favorits en línia, a través del web inspiraciencia.es. Podran ser votats aquells relats preseleccionats que hagin obtingut major puntuació pel sistema de doble moderació. A més, un jurat atorgarà els premis als millors relats a les categories adult i jove de cada idioma (castellà, català, gallec i basc).
El jurat d’aquest any està format per Conxi Ayala Galán, àrea de Geofísica i Teledetecció de l’IGME, actualment, de visita a l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC); Anaís Morales, Comunicació i divulgació, a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC); David Barreiro, técnic de recerca al Institut de Ciències del Patrimoni (INCIPIT-CSIC); Vicente Jiménez Ontiveros, investigador postdoctoral al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i guanyador d’Inspiraciència 2018 en castellà; Pau Solsona Boada, representant de la Biblioteca de la Sagrada Familia de Barcelona; Alba Losada Cuquejo, Lectora de Gallec (Xunta) a la Universitat Autònoma de Barcelona; Pura Salceda, representant de l’Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, escritora, traductora i estudiosa de la Lengua i Cultura Gallega; Xoán Martínez González, tècnic superior del servei d'Aquaris de l’Instituto de Investigacións Mariñas de Vigo (IIM-CSIC); Helena Parnaud, representant de la Residència d’Investigadors de Barcelona; Ion Errea lope, Professor UPV/EHU, Investigador ERC al Donostia International Physics Center i al CFM (Centre de Física de Materials, centre mixte CSIC- UPV/EHU); Elixabet Sarasketa Zabala, Responsable de Transferència de Coneixement i Projectes I+D+i del CFM-MPC i Idoia Mugica Mendiola, Comunicació i divulgació, al CFM-MPC.
Enguany s’han rebut 533 relats, dels quals s’han publicat 511 (22 desqualificats), 213 en la categoria jove i 298 en la categoria adult. Per idiomes, la participació és la següent: 378 relats en castellà (173 jove; 205 adult), 84 relats en català (20 jove; 64 adult), 34 relats en gallec (14 jove, 20 adult) i 15 relats en euskera (6 jove; 9 adult).
Els guanyadors es donaran a conèixer a l’acte de lliurament de premis que se celebrarà a la Residència d’Investigadors de Barcelona, previst pel mes de setembre.
El concurs d’Inspiraciència està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya amb la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Madrid i València, i d'instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Canàries.
El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i la col·laboració especial de nombroses entitats culturals i científiques: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escuela de Escritores; Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega; Editorial Galaxia; Euskal Etxea -Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Fundazioa; Idazten. Idazle Eskola; Mètode- Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigación y Ciencia; Biblioteques de Barcelona y Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).