L'ICMAB rep una beca ERC per desenvolupar sensors d'alta precisió per a vinyes

Mariano Campoy-Quiles, investigador del grup de Materials Nanoestructurats per a la Optoelectrònica i la Conversió d'Energia (NANOPTO) ha estat premiat amb una ERC Proof of Concept (PoC) per avançar en el desenvolupament de generadors termoelèctrics orgànics per alimentar sensors de baix cost per a vinyes. Cinquanta-cinc investigadors han rebut finançament ERC PoC per explorar el potencial comercial o social dels resultats de les seves investigacions. Els projectes formen part del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020.

Mariano Campoy-Quiles. / ICMABEl projecte premiat, ORGEVINE "Generadors termoelèctrics orgànics per alimentar xarxes de sensors de viticultura d'alta precisió" té per objecte reduir l'ús d'aigua i productes químics fitosanitaris, així com millorar el rendiment de la producció en la indústria vitivinícola, mitjançant el desenvolupament d’una xarxa de sensors autònoms sense fils que proporcionaran dades en  temps real de paràmetres com la temperatura i la humitat, bàsics per al correcte funcionament de les vinyes. 

Els sensors s’autoalimentaran amb generadors termoelèctrics orgànics (OTEG) no-tòxics, aprofitant una omnipresent font d'energia renovable: la diferència de temperatura entre el sòl i l'aire, evitant així el costós reemplaçament de les bateries, principal obstacle per al desenvolupament de l'Internet de les coses (Internet Of Things).

"Els materials orgànics ofereixen l'oportunitat de construir generadors termoelèctrics que funcionen bé a temperatures moderades i utilitzen només elements abundants, maximitzant la sostenibilitat del dispositiu", explica Mariano Campoy-Quiles, investigador premiat amb l'ERC PoC ORGEVINE. 

Campoy-Quiles és titular de l'ERC Consolidator Grant (2014) FOREMAT "Trobar una agulla en un paller: identificació eficient de materials per a l'energia, orgànics i d'alt rendiment" en què ha aconseguit avenços clau en el desenvolupament de materials orgànics per aplicacions fotovoltaiques i termoelèctriques durant aquests últims anys.

"Estem molt entusiasmats amb aquest projecte ERC PoC, basat en la tecnologia de materials patentada i desenvolupada durant el projecte FOREMAT ERC CoG, i en els desenvolupaments realitzats en el projecte SENSORAÏM (Producte, AGAUR / FEDER) en relació amb les xarxes de detecció distribuïdes. ORGEVINE se centrarà en el propi generador termoelèctric, prestant atenció a millorar encara més l'eficiència del dispositiu i també la seva durabilitat "afegeix Campoy. 

Aquest projecte interdisciplinari constituirà un pas clau en el desenvolupament de l'agricultura de precisió, així com en la conservació de l'entorn.

Mariano Campoy-Quiles i el seu equip comptaran amb 150.000 € i 18 mesos per desenvolupar el projecte ORGEVINE i millorar la qualitat, eficiència i sostenibilitat de la viticultura, proporcionant dades clau en temps real a tota la vinya amb sensors autònoms basats en la tecnologia dels generadors termoelèctrics orgànics.

El projecte ORGEVINE ha estat un dels 55 seleccionats en aquesta convocatòria d'ERC PoC entre els 172 presentats a tot Europa. S'han concedit un total de 6 beques ERC PoC a investigadors que treballen en institucions espanyoles: IRB Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, CNIO, UNED i IMDEA Materials, a més de l'ICMAB-CSIC.

Amb aquesta beca PoC de l'ERC, l'ICMAB compta amb un total de 12 projectes ERC: una ERC Advanced Grant a la Teresa Puig, 5 ERC Consolidator Grant a Gerard Tobias, Núria Aliaga-Alcalde, Massimiliano Stengel, Martí Gich i Mariano Campoy-Quiles, 3 ERC Starting Grant a Agustín MihiMarta Mas-Torrent i Alexandre Ponrouch, i 3 ERC Proof of Concept a la Marta Mas-Torrent i Teresa Puig, a més de l'actual de Mariano Campoy-Quiles. Una clara indicació de l'excel·lència i el potencial d’innovació i disrupció de la investigació realitzada a l'ICMAB, reconegut com a centre d’excel·lència científica Severo Ochoa.

Més informació:

Nota via ICMAB