Rosa Fernández i Daniel J. Richter, pertanyents al CSIC a l'Institut de Biologia Evolutiva, i Can Onur Avci, actualment en ETH Zurich, si bé s'unirà a l'ICMAB com a investigador principal en 2021. En total, s'han lliurat 436 beques Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) en la convocatòria de 2020.
Dos investigadors de l'IBE reben una beca ERC Starting Grant
El Consell Europeu de Recerca (ERC, de l'anglès European Research Council) ha premiat a Rosa Fernández, investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i a Daniel J. Richter, investigador postdoctoral Júnior Leader "La Caixa" de l'IBE, amb la beca Starting Grant per valor de 1,5 milions d'Euros per a finançar la seva recerca en biologia evolutiva durant els pròxims 5 anys.
El projecte de Rosa Fernández "SEA2LAND" té com a objectiu estudiar l'evolució dels animals terrestres i desentranyar les fites genòmiques implicades en el pas de l’origen marí a la vida en terra ferma. “Per a conquerir el medi terrestre, els animals van canviar radicalment la forma en què respiren, es reprodueixen, es mouen o oloren. I ho van fer diverses vegades durant la història de la Terra. Per tant, comprendre aquest procés és clau per a desxifrar la biodiversitat animal”, diu Fernández, líder de grup Metazoa Phylogenomics Lab de l'IBE. "A través de la genòmica, la transcriptòmica i l'enginyeria de proteïnes, estudiarem si els animals estan equipats amb un conjunt d'eines genètiques que els va permetre adaptar-se als ecosistemes terrestres. Per a això, ens centrarem en diverses preguntes: quins gens van facilitar la vida a la Terra, com els animals van reconfigurar els seus genomes per a adaptar-se a un ambient sec i com unes certes proteïnes clau per a la vida a terra ferma van evolucionar a través del temps”, afegeix Fernández.
GROWCEAN, el projecte liderat per Daniel Richter, actualment becari postdoctoral Junior Leader “la Caixa” a l'IBE, pretén “caracteritzar la biologia, les interaccions entre espècies i l'ecologia dels organismes eucariotes microbians més abundants i desconeguts en els oceans, on la meitat de la fotosíntesi global ocorre”, explica Richter. “Ens proposem tres objectius de recerca: establir cultius de laboratori robustos per comprendre la seva història evolutiva i comportament, seqüenciar els seus transcriptomes a nivell unicel·lular per produir catàlegs de gens i les seves funcions potencials, i interpretar els nostres resultats per caracteritzar la seva rellevància per a l'ecosistema global”, conclou el científic.
Fernández i Richter són dos dels 11 investigadors guardonats amb la beca ERC a Catalunya en aquesta convocatòria, i es troben entre els 23 que desenvoluparan el seu projecte a Espanya amb el finançament del Consell Europeu de Recerca. Tanmateix, com a investigadors del CSIC, són dos dels set beneficiaris del CSIC en aquesta convocatòria (dues dones i cinc homes). Les beques de recerca s'han concedit a 436 científics i acadèmics de primer nivell d'entre les 3272 propostes en tota Europa. Amb el cobejat finançament, que ascendeix a un total de 677 milions d'euros, els nous investigadors que inicien la seva carrera formaran els seus propis equips i realitzaran recerques pioneres en diversos àmbits de la ciència.
Les ERC Starting Grant estan dissenyades per a fer costat a investigadors principals excel·lents que estan iniciant el seu propi laboratori o programa de recerca independent. Els investigadors principals han de demostrar el caràcter trencador, l'ambició i la viabilitat de la seva proposta científica. Amb aquestes noves ajudes, fins avui, l'IBE ha rebut finançament de l'ERC per al desenvolupament de set projectes de recerca.
L'ICMAB rebrà un investigador que ha obtingut una ERC Starting Grant per explorar l’espintrònica del futur amb aïllants magnètics
El projecte premiat, MAGNEPIC "Magnetic Insulators: An Enabling Platform for Innovative Spintronic Concepts" estudiarà aïllants magnètics per desenvolupar nous dispositius i explorar els fenòmens físics emergents que podrien ser útils per a la recerca i les aplicacions de l'espintrònica en el futur.
En molts sentits, l'espintrònica (electrònica basada en l'espín) és anàloga a l'electrònica. En l'electrònica, la càrrega d'un electró s'utilitza com a portadora d'informació, mentre que a l'espintrònica s'utilitza una altra propietat fonamental de l'electró, l'espín, per transportar informació. No obstant això, es creu que l’espintrònica ofereix solucions i enfocaments innovadors que podrien augmentar la funcionalitat i l'eficiència de l'electrònica actual emprada en les tecnologies de la informació.
La sostenibilitat de les tecnologies de la informació requereix nous enfocaments per escriure, llegir i processar dades, i l’espintrònica ofereix solucions atractives davant d’aquest repte. No obstant això, avui dia, la majoria dels dispositius espintrònics i la recerca en aquest camp es basen en un conjunt limitat de materials, principalment conductors magnètics.
El projecte MAGNEPIC pretén desafiar aquest enfocament convencional i situar els aïllants magnètics en el centre de l'espintrònica aprofitant els seus nombrosos avantatges sobre els conductors magnètics. El projecte combinarà els coneixements establerts des de fa temps sobre els aïllants magnètics amb els coneixements actuals sobre els fenòmens físics i les tècniques de mesura per aconseguir un control eficaç de la magnetització per mitjans elèctrics en l'aïllament dels nanodispositius magnètics.
Amb aquest ERC Starting Grant, Can Onur Avci s'unirà a l'ICMAB com a Investigador Principal l'any 2021 per crear el seu equip de recerca i executar el seu projecte com a investigador independent.
"L'ICMAB és un centre de renom internacional per a la recerca en materials i compta amb una excel·lent infraestructura, capacitats tècniques i científiques i coneixements tècnics dels que el meu projecte es beneficiarà àmpliament" explica Avci. I afegeix: "El meu futur equip serà complementari a l'activitat i als equips de recerca existents (en particular al grup MULFOX liderat pel Prof. Fontcuberta), i crec que crearem una sinèrgia per desenvolupar i executar moltes idees i projectes d'avantguarda en el futur".
Can Onur Avci rebrà uns 1.900.000 Euros en 5 anys per formar el seu propi equip i dur a terme una investigació pionera en el camp de l'espintrònica basada en aïllants. El seu equip formarà part de la Línia de Recerca 3 (RL3) de l'ICMAB "Òxids per a l'electrònica de nova generació", que té com a objectiu desenvolupar nous enfocaments cap a la informàtica i les comunicacions energèticament eficients, centrant-se en la recerca bàsica de nous materials així com en el disseny específic de dispositius. Les activitats van des dels materials multiferroicos, la fotònica basada en òxids, els materials flexoelèctrics i l'espintrònica, fins a les memòries ferroelèctriques, els magnetoelèctrics de GHz-THz o els pous quàntics fotoconductors que imiten els impulsos de les neurones.
"L’espintrònica és una temàtica prioritària a la RL3, amb una forta tradició a l’ICMAB i, per tant, considerem estratègic assegurar el seu desenvolupament futur amb noves idees i aportacions, a la vegada que augmentem la massa crítica en aquesta temàtica fortament competitiva a nivell internacional" afirma Xavier Obradors, director de l'ICMAB.
El projecte MAGNEPIC és un dels 436 seleccionats a la convocatòria ERC-StG 2020, entre els 3.272 presentats. Poc més del 13 % de les sol·licituds van ser seleccionades per al seu finançament en la present convocatòria. Els premiats de l'ERC-StG constitueixen un grup divers amb 40 nacionalitats diferents, que faran recerca en 25 països de tot Europa, amb Alemanya (88 projectes), el Regne Unit (62), els Països Baixos (42) i França (38) com ubicacions principals. Espanya ocupa la 6a posició amb 23 projectes, 5 d'ells en diferents centres de recerca del CSIC.
Amb aquest projecte ERC-StG, l'ICMAB ha rebut fins ara un total de 13 projectes ERC.
Més informació: Resolució ERC.
Nota via Pilar Rodríguez (IBE: UPF-CSIC) i Anna May (ICMAB-CSIC)