El manual dóna les pautes per a la ventilació i purificació de l'aire segons el volum de la sala, el nombre d'ocupants i les seves edats, l'activitat realitzada i la incidència a la regió. La guia planteja solucions i exemples per a diferents situacions a les escoles, i ofereix les eines per determinar si la ventilació aconseguida és l'adequada.
Investigadors del Consell Superior d’investigacions Científiques (CSIC) i tècnics de l'Associació Mesura han elaborat una guia que dóna les pautes sobre com ha de ser la ventilació a les aules per reduir el risc de contagi per la Covid-19. El document estableix les recomanacions per tal que la ventilació i la purificació de l'aire sigui eficaç segons la grandària de la sala, el nombre d'ocupants i les seves edats, l'activitat realitzada i la incidència de casos a la regió. A més, proporciona les eines per determinar si les condicions de ventilació aconseguides són adequades.
“La ventilació és la renovació d'aire, és a dir, la substitució de l'aire interior potencialment contaminat, amb aire exterior lliure de virus. I la purificació de l'aire consisteix en l'eliminació de les partícules en suspensió, susceptibles de contenir virus”, aclareix la investigadora María Cruz Minguillón, que ha elaborat la guia juntament amb l'investigador Xavier Querol, tots dos de l'Institut de Diàgnostic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), i amb la col·laboració de José Manuel Felisi i Tomás Garrido, de l'Associació Mesura.
Els investigadors indiquen en la guia que la reducció del risc de contagi s'aconsegueix disminuint l'emissió i l'exposició a les partícules en suspensió, també denominades aerosols, susceptibles de contenir virus, que es poden acumular. L'exposició a aquest aire pot resultar en infeccions. L'emissió es pot reduir mitjançant: la disminució del nombre de persones a l'aula; el silenci, o amb volum de veu baix (parlar alt o cridar incrementa l'emissió 300 vegades); i l'ús de màscara ben ajustada. L'exposició es pot reduir mitjançant: ús de màscara ben ajustada; reducció del temps d'exposició; augment de la distància interpersonal; i ventilació o purificació de l'aire per eliminar o reduir la concentració de virus en l'aire.
Una mitjana de 5 a 6 renovacions d'aire per hora
La ventilació necessària per reduir el risc de contagi depèn del volum de la sala, el nombre d'ocupants i les seves edats, l'activitat realitzada, la incidència de casos a la regió i el risc que es vulgui assumir. Aquesta guia segueix les recomanacions de la guia de la Universitat de Harvard, que recomana de 5 a 6 renovacions d'aire per hora per a aules de 100 metres quadrats, amb 25 estudiants de 5-8 anys. Això equival a uns 14 litres per persona i segon.
Els experts insisteixen que les activitats en exterior són sempre preferibles a l'interior. En cas que l'activitat hagi de ser interior, és preferible en aules amb ventilació natural, especialment ventilació creuada (finestres i portes en costats oposats). Es proposa la utilització d'equips extractors o impulsors individuals si la ventilació natural no és suficient. En cas de disposar de sistemes centralitzats de ventilació, la taxa d'aire exterior s'ha d'incrementar i la recirculació s'ha de reduir. Si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, s'ha de purificar l'aire amb equips proveïts de filtres HEPA.
La solució pot ser una combinació d'opcions, per exemple, es pot combinar ventilació natural i purificació. Per avaluar si una configuració donada és suficient, la guia descriu dos mètodes basats en mesures de diòxid de carboni (CO₂) que tenen com a finalitat determinar quantitativament la ventilació d'una aula.
La guia és aplicable a altres espais interiors com oficines o altres edificis d'ús públic. Aquestes recomanacions no substitueixen l'ús de màscares, el manteniment de la distància i les mesures d'higiene, que continuen sent de necessària aplicació. Els investigadors adverteixen que el “el risc de contagi zero no existeix” i que, per tant, les mesures que recull la guia “redueixen el risc, però no l'eliminen completament”.
Així mateix, aquesta guia no substitueix el servei de professionals de ventilació i tractament d'aire, perquè alguns emplaçaments poden requerir càlculs complexos que no sempre poden assumir els usuaris finals.
La guia completa està disponible en la pàgina web del IDAEA-CSIC, del CSIC, del Ministeri de Ciència i Innovació i de l'Associació de Tècnics Ambientals Mesura.
Ana Sotres IDAEA CSIC Comunicación