El IDAEA-CSIC organitza les 1es Jornades sobre Contaminació per Plàstics, amb la participació del sector científic, empresarial i legislatiu. Els experts han abordat el problema des de quatre perspectives: la reducció del consum de plàstics, el desenvolupament de materials més reciclables i biodegradables, la gestió de residus i l'exploració d'additius químics alternatius.
L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) ha organitzat les 1es Jornades sobre Contaminació per Plàstics, PLASTIC'2020 els dies 27 i 28 d'octubre, que han reunit a experts dels àmbits científic, empresarial i legislatiu per abordar el problema de la contaminació per plàstics.
"La idea d'aquestes jornades és crear vincles entre els diferents sectors involucrats en la problemàtica del plàstic", va declarar Ethel Eljarrat, investigadora científica de l'IDAEA-CSIC i organitzadora de PLASTIC'2020, a l'inici de la jornada. Seguit per més d’un centenar d’espectadors, el debat va estar obert a tots els públics i va aconseguir captar l'atenció de mitjans de comunicació, instituts de recerca i empreses privades.
Ethel Eljarrat va ser una de les científiques que va exposar els darrers treballs sobre l'impacte dels additius químics en la biodiversitat i salut humana. Ella i el seu equip estan avaluant l'impacte de diversos additius, substàncies químiques afegides als plàstics, que no són visibles normalmente i acostumen a quedar exclosos dels debats. Aquesta situació limita el coneixement per millorar les estratègies de reciclatge de plàstics. En concret, es van exposar treballs sobre la presència de plastificants organofosforats en peixos comestibles de la Mediterrània i en l'aire de les instal·lacions de metro. També es van explicar noves metodologies per a la detecció de microplàstics o de la seva detecció a través d'aigües residuals.
El sector legislatiu va tenir un paper destacat en les jornades gràcies a la presència de Juan Antonio López de Uralde, president de la Comissió de Transició Ecològica i Repte Demogràfic al Congrés dels Diputats. "La legislació mediambiental espanyola necessita d'una posada al dia per fer front als reptes globals d'una manera més efectiva", va emfatitzar el diputat d'Unides Podem. Va indicar, a més, que s'està treballant en l'avantprojecte d'una llei de residus, que encara està en fase d'informació pública i que sortirà a la llum en els propers mesos.
Les empreses privades i de gestió i tractament de residus que van assistir a la jornada van fer èmfasi en el paper del plàstic dins d'una economia circular. "Els plàstics no són el problema; el seu residu mal abandonat i mal gestionat, si. Cal apostar per una economia circular que contempli tot el cicle de vida i per la R+D+I. És el moment de la cooperació", ha conclòs Alicia Martín, directora general de Plastics Europe a la Regió Iberia.
Si volem implementar l'economia circular sostenible "és important imposar un criteri tècnic en les decisions mediambientals i que no es prenguin en base al màrqueting que condueix al greenwashing", va declarar Sergio Giménez, director de negocis d'AIMPLAS. Hi ha un risc que productes monomaterials que són més fàcils de reciclar perquè provenen d'un únic tipus de plàstic, quedin substituïts per productes multimaterials que semblen més sostenibles, però que no ho són. "Per això, cal una bona certificació", va aclarir el ponent.
"Hem vist els diferents avenços científics i l'aplicació de noves estratègies que estan desenvolupant les empreses privades", va declarar Eljarrat en la clausura de les jornades. No obstant això, "aquest és un camp encara en desenvolupament a què li falta avançar molt per poder mitigar aquest problema mediambiental".
Les jornades es podran tornar a veure a través de les xarxes socials de l'IDAEA-CSIC.
Alicia Arroyo / IDAEA-CSIC Comunicació