"Recerca i feminitat - Estereotips de dones en la cultura contemporània" comença el 3 de febrer a la Residència d'Investigadors i comptarà amb una cita tots els dilluns de febrer. Un programa organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i la Institució Milà i Fontanals. La primera trobada es centrarà en la representació de la dona en el cinema de ciència ficció i com es produeix la construcció de dones heroïnes.
La Residència d'Investigadors de Barcelona acollirà el cicle de conferències "Recerca i feminitat - Estereotips de dones en la cultura contemporània" durant tots els dilluns de febrer. Unes cites organitzades pel CSIC que serviran de fòrum de debat sobre el paper de la dona en la ciència i la seva representació en la cultura popular contemporània.
Les xerrades s'emmarquen dins dels "Dilluns de Ciència" de la Residència d'Investigadors (Carrer Hospital 64, Barcelona), que, des de fa anys, ofereixen una xerrada científica les tardes dels dilluns. Les quatre cites seran obertes a el públic i començaran a les 18 hores de la tarda.
El cicle està organitzat per la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya i per la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMF-CSIC).
Heroïnes, científiques, princeses i salvatges
"Recerca i feminitat" planteja exposicions per part d'expertes i debats al voltant de la representació de diferents models de dona en la cultura. El programa se centra en estereotips de dones i la seva relació amb la investigació. Les cites segueixen un ordre inversament cronològic.
La cita de dilluns 3 de febrer es centrarà en la producció cultural més contemporània. "Heroïnes: Ciència ficció i narratives distòpiques" és una ponència a càrrec de Paula Talero, doctora en Mitjans, Art i Textos i actualment a la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya. Una conferència sobre el cinema de ciència ficció i com es reprodueixen estereotips en la construcció de dones heroïnes dins de mons distòpics.
En la setmana del 11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, la conferència del dilluns 10 estarà a càrrec de Teresa Claramunt, catedràtica d'ensenyament secundari, que avaluarà el món de les dones en les ciències naturals i la medicina. "Científiques: Naturalistes, biòlogues i cosmonautes russes" se centrarà en l'aportació de les dones científiques en contraposició amb com s'han representat en la cultura popular.
"Princeses: El princesisme medieval i la seva actualització en el nou Disney 'feminista'" és la cita de l'17 de febrer i serà impartida per Meritxell Simó, doctora en Filologia Romànica i directora de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la UB, i Delícia Aguado Pérez, doctora en Comunicació Audiovisual i actualment en Aradia Cooperativa. La sessió repassarà els cànons medievals que han condicionat la creació de protagonistes femenines en les narratives de ficció. Un debat sobre l'hegemonia de la figura de la princesa com a imatge femenina i l'actualització d'aquests codis en les noves pel·lícules d'animació de Disney.
L'última sessió serà impartida per Débora Zurro, doctora en Arqueologia Prehistòrica i científica titular de l'IMF-CSIC. "Salvatges: Dones en animal print en la Prehistòria" serà una anàlisi d'estereotips de dones en la prehistòria i de l'ús de l'estètica prehistòrica per suggerir una sexualitat agressiva. Idees encara vigents en la cultura popular, en forma de còmics o les pel·lícules de sèrie B de la dècada dels 70.