El projecte SANIMS impulsat pel CSIC desplega la primera xarxa sísmica educativa a Barcelona

12 escoles de secundària hi col·laboren amb aquest projecte, impulsat per l’Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” del CSIC. Un dels objectius és despertar l’interès dels estudiants per la sismologia i les Ciències de la Terra. Les estacions poden enregistrar el soroll sísmic originat per les activitats humanes a la ciutat i també terratrèmols llunyans.

 Un dels sismòmetres Rapswerry Shake instal·lat en un centre educatiu. Despertar l’interès dels estudiants per la sismologia i per les Ciències de la Terra. Aquest és un dels principals objectius del projecte SANIMS, impulsat per un equip d'investigadors de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC). Per aconseguir-ho han instal·lat 12 estacions sísmiques a diferents centres educatius de Barcelona i L'Hospitalet del Llobregat, que configuren el que els responsables del projecte anomenen una "xarxa sísmica educativa".

Les estacions es van instal·lar entre el novembre i desembre de 2019 en els 12 centres educatius de secundaria col·laboradors, que han cedit un petit espai per posar-hi uns sismòmetres del tipus RaspBerry Shake. Aquests aparells estan equipats amb un sensor d’eix vertical i transmeten el senyal registrat a una base de dades externa, des de la qual és possible llegir les dades gairebé en temps real.

"La xarxa que hem desplegat te una bona escala de resolució, ja que cobreix una superfície d'uns 10 km2 de la ciutat. A més, la geometria que hem dissenyat en el desplegament ens permet cobrir les principals unitats geològiques de l’àrea de Barcelona", explica Jordi Díaz, investigador de l'ICTJA-CSIC i coordinador del projecte SANIMS.

Com a contraprestació per la cessió de l'espai per instal·lar-hi les estacions, els responsables del projecte realitzen diferents xerrades de caràcter divulgatiu dirigides als estudiants dels centres col·laboradors.

"La idea es fer servir la fascinació que genera el fet que un terratrèmol que succeeix a l'altra banda del món pugui ser enregistrat per un aparell instal·lat a la seva escola per apropar les Ciències de la Terra als estudiants i motivar-los per a que continuïn aprenent a partir de les diferents eines disponibles a la web", explica Jordi Díaz.

Les xerrades són de caràcter introductori i es centren en com s'enregistren les ones sísmiques i en mostrar el tipus d'informació que es pot extreure d'aquests registres. Durant la sessió s’analitzen els senyals registrats per l'aparell instal·lat al centre.

Mapa amb ubicació de les estacions desplegades pel  projecte SANIMS: en vermell, estacions Raspberry Shake, i en taronja, estacions tipus SPIDER. A més, en blau, estacions permanents de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Imatge: Jordi Díaz.“Els estudiants poden veure com ha oscil·lat el seu edifici amb l’arribada de les ones sísmiques generades pels recents terratrèmols a Albània, Puerto Rico o el sud de Cuba, o per altres terratrèmols de menor magnitud ocorreguts a la zona del Pirineu. Analitzant els senyals, els estudiants poden observar també les variacions que es produeixen en el soroll de fons entre els dies feiners i els festius, així com veure en els registres sísmics els pics d'amplitud que es produeixen durant els canvis d'aula que s'acostumen a fer durant el dia", indica Jordi Díaz.

"La presència de les Ciències de la Terra al currículum de l'educació secundaria ha anat minvant en els darrers anys i creiem que és urgent dur a terme accions per atraure als estudiants cap aquesta disciplina", comenta l’investigador de l'ICTJA-CSIC.

D'altra banda, i més enllà dels objectius relacionats amb la divulgació, la xarxa desplegada també té un objectiu científic. Els responsables del projecte volen veure "si és possible obtenir una imatge tomogràfica del subsòl de la ciutat a partir de les dades registrades pels sismòmetres".

Xarxes sísmiques educatives similars s’han desplegat també a d'altres països en els darrers 10 anys, com per exemple als Estats Units, Gran Bretanya o Austràlia. Segons els impulsor de SANIMS, aquestes iniciatives “han servit per apropar als estudiants a les Ciències de la Terra".

En el projecte hi treballen també Martin Schimmel, Mario Ruiz i Ramon Carbonell, tots ells investigadors de l’ICTJA-CSIC.

Article de referència

Diaz, J., Schimmel, M., Ruiz, M., & Carbonell, R. (2020). Seismometers Within Cities: A Tool to Connect Earth Sciences and Society . Frontiers in Earth Science . Retrieved from https://www.frontiersin.org/article/10.3389/feart.2020.00009

Noticia via Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” / Jordi Cortés