El projecte APAN pretén donar una visió general de la problemàtica ambiental dels pesticides en els Parcs Naturals i de la seva repercussió en les aus que l'habiten. Amb els resultats d'aquest projecte, investigadors de l'IDAEA-CSIC, pretenen determinar fins a quin punt l'activitat agrícola és compatible o no en les zones properes als Parcs Naturals.
Un equip liderat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) avaluarà l'impacte dels pesticides sobre les aus dels Parcs Naturals. La iniciativa se centrarà en estudiar el nivell de contaminació en aigües i sediments i identificarà possibles pràctiques agrícoles il·legals a l'entorn d'aquests espais protegits.
El projecte liderat per Ethel Eljarrat, investigadora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC (IDAEA-CSIC), en el qual també participen Fernando Hiraldo de la Estación Biológica de Doñana (EBD-CSIC) i Guillermo Blanco del Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), té com a objectiu avaluar l'impacte ambiental de les activitats agrícoles que es duen a terme en l'entorn dels Parcs Nacionals de Doñana (PND) i Taules de Daimiel (PNTD).
La gestió d'un Parc Nacional (PN) treballa per fer compatibles la conservació de la natura amb la necessària activitat econòmica de les localitats del seu entorn. Per avaluar l'impacte dels pesticides sobre les aus dels PND i PNTD, els investigadors estudiaran el nivell de contaminació en aigües i sediments, i identificaran possibles pràctiques agrícoles il·legals. Així mateix, avaluaran la contaminació i la repercussió dels pesticides en diferents tipus d'aus, i identificaran també les espècies d'aus que es troben en una zona de risc en cada un dels PN avaluats.
El Parc Nacional de Doñana (PND) alberga una biodiversitat única a Europa. Destaca sobretot la maresma, d'extraordinària importància com a lloc de pas, cria i hivernada per a milers d'aus europees i africanes. Aquest parc, en el qual s'han pogut observar més de 300 espècies d'aus a l'any, és la major reserva ecològica d'Europa. Així mateix, el Parc Nacional de Daimiel (PNTD) és l'últim representant d'un tipus d'aiguamoll característic de centre peninsular denominat "taules" fluvials, i representa l'hàbitat i lloc de supervivència de l'avifauna, que utilitza aquestes zones com a àrea d'hivernada i nidificació.
Impacte de l'activitat agrícola
L'ús de pesticides en l'agricultura representa una de les principals amenaces per a les aus, les quals s'enfronten a diversos problemes de conservació. De fet, l'ús generalitzat de pesticides com el Diclor Difenil Tricloroetà (DDT) va ser responsable de l'aprimament de la closca dels ous en les aus de presa comportant serioses reduccions numèriques en les poblacions d'algunes espècies.
Els pesticides, tot i estar subjectes a regulació, continuen representant un problema ambiental molt important, sovint difícil de solucionar a causa del caràcter difús del seu origen, al seu ampli ús en l'agricultura, a la venda il·legal de productes prohibits per la seva cost comparativament més baix, i al seu potencial tòxic sobre organismes no diana. Un estudi previ de el grup investigador ja alertava de la presència d'alguns pesticides com la bifentrina, l'ús agrari està prohibit, en mostres d'ous d'aus recol·lectats al PND. Aquests resultats podrien estar indicant pràctiques agrícoles il·legals.
Els resultats obtinguts serviran per donar una visió general de la problemàtica ambiental dels pesticides en els PN de Doñana i Taules de Daimiel, i de la seva repercussió en les aus que l'habiten, i poder tenir informació rigorosa per a la gestió dels PN. Un cop determinats els riscos, es podran determinar els seguiments periòdics necessaris en cada cas per assegurar la protecció de la fauna en els PN. Finalment, es podrà determinar fins a quin punt l'activitat agrícola és compatible o no en les zones properes a aquests PN, i servirà de base per a avaluacions similars en altres Parcs de la xarxa de PN, així com per a estudis en altres organismes, com ara , en vertebrats terrestres.
Aquest projecte està finançat per l'Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica, i té una durada de tres anys, finalitzant al novembre de 2020.
Noticia via Instituto de Diagnostico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA) / Ana Sotres