L'ICN2 lidera un projecte europeu per diagnosticar el virus COVID-19 en 30 minuts

L'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) lidera un projecte europeu, coordinat per la professora d'investigació del CSIC Laura Lechuga, per al diagnòstic ràpid de COVID-19 o coronavirus. L'equip desenvoluparà un biosensor que permeti l'anàlisi dels diferents tipus de coronavirus presents en animals com ratpenats, per monitoritzar l'evolució d'aquests virus i prevenir futurs brots infecciosos en humans.

Membres de l'equip liderat per Laura Lechuga a l'ICN2. Imatge: ICN2.La Comissió Europea ha impulsat una resposta ràpida per centrar els esforços d'investigació en el diagnòstic i el tractament de la malaltia COVID-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-2. A dia 6 de març de 2020, tant la Comissió Europea com el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya van anunciar l'adjudicació de 17 projectes d'investigació a través d'una convocatòria especial.

Vuit centres de recerca espanyols han estat seleccionats per participar en sis d'aquests projectes.

L'únic liderat des d'Espanya és el projecte CONVAT, dirigit per Laura M. Lechuga, professora d'investigació del CSIC i líder de el Grup d'Nanobiosensors i Aplicacions bioanalítiques de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

En un altre dels projectes participa l'equip dels investigadors del CSIC Luis Enjuanes i Isabel Sola, del Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC), dos dels millors experts a Espanya en coronavirus.

En total, els sis projectes rebran 2,4 milions, la meitat dels quals del projecte CONVAT. 

Sobre el projecte CONVAT

CONVAT és un projecte de cooperació entre Espanya, Itàlia i França. A més del grup de la Prof. Laura Lechuga, altres tres centres participaran en ell. En primer lloc, el grup del Prof. Jordi Serra Cobo de la Universitat de Barcelona (UB), que té una àmplia experiència en l'estudi de l'coronavirus en animals i la seva epidemiologia. A França, el laboratori del Prof. Remi Charrel a la Universitat de Marsella és líder en virologia i biologia molecular, i pioner en el desenvolupament i producció de material biològic per a la validació de nous sistemes de diagnòstic. Finalment, el projecte també involucra l'Institut Nacional Italià de Malalties Infeccioses (IMMI), on els investigadors de laboratori del Dr. Antonino Di Caro van ser dels primers a seqüenciar el coronavirus SARS-CoV-2, i que és l'institut de referència per l'anàlisi i el diagnòstic de COVID-19.

El projecte té una durada de dos anys, però, atès que es basa en coneixements previs, s'espera que els resultats es produeixin en menys d'un any. CONVAT proporcionarà un nou dispositiu basat en nanotecnologia de biosensor òptic que permetrà la detecció de coronavirus en aproximadament 30 minuts, directament de la mostra del pacient i sense la necessitat de realitzar proves en laboratoris clínics centralitzats. Aquesta nova tecnologia també podria diferenciar ràpidament si és un coronavirus comú o una infecció de grip. De fet, el projecte apunta a estendre's més enllà de la pandèmia actual i el diagnòstic humà. El nou dispositiu biosensor també s'utilitzarà per a l'anàlisi de diferents tipus de coronavirus presents en reservoris animals, com els ratpenats, per tal d'observar i monitoritzar possibles evolucions d'aquest virus i prevenir futurs brots en humans.

Nota via ICN2