Un treball troba insecticides piretroides en dofins

Fins ara es pensava que els mamífers degradaven i expulsaven aquests compostos en la seva totalitat | L'estudi, liderat pel CSIC, revela que una porció d'aquests insecticides s'acumulen en l’organisme | Les majors concentracions són a les cries de dofí, que no estan preparades per metabolitzar aquests compostos.

Barcelona. Que els dofins acumulin contaminants, com qualsevol altre organisme aquàtic, és esperable. Més sorprenent és, però, que acumulin piretroides, insecticides d'ús comú a les llars i als camps agrícoles, ja que sempre s'havia assumit que aquests compostos es degraden en l'organisme i s'expulsen.

Això és el que ha descobert un treball liderat per investigadors del grup de Damià Barceló, professor d’investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que es publica en la versió en línia de la revista Environment International.

El treball, que té com a principal investigadora a Ethel Eljarrat, científica del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), ha analitzat l'acumulació de contaminants en els dofins del Brasil. L'estudi ha estat possible gràcies a les  habituals (i tristes) troballes d'exemplars de dofins morts encallats a les platges o atrapats en les xarxes de pesca. Per localitzar aquests exemplars, fins a 23 en total, i recopilar les mostres han participat tres universitats de Brasil i la ONG Projecto BioPesca.

Exemplar de dofí.

Es metabolitza i degrada, però no tot

Els resultats mostren concentracions de piretroides en els dofins de 7,04 nanograms per gram de greix en adults i 68,4 nanograms per gram de greix en cries. Els investigadors destaquen la gran diferència en les concentracions d'adults i cries, i expliquen que les segones els han rebut per transmissió materna. Per confirmar-ho, van analitzar mostres de llet materna i placentes de dofí. Els resultats, entre 2 i 4,7 nanograms per gram de greix de piretroids en llet materna, i entre 331 i 1.812 nanograms per gram de greix en placenta, reforcen la hipòtesi.

"És cert que els piretroides es metabolitzen i degraden", explica Ethel Eljarrat, "però aquest estudi demostra que queda una part que s'acumula en l'organisme". Això, unit a l'ús constant de piretroides en l'agricultura i en les llars, i a la seva dispersió en l'entorn, fa que les concentracions al mar, per mínimes que siguin, acabin arribant als peixos i als dofins.

A més, en el cas de les cries, "la nostra hipòtesi és que els dofins, quan són petits, no estan preparats per metabolitzar aquests compostos i no és fins que són adults que el seu organisme comença a degradar-los i expulsar-los. D'aquesta manera, durant tota l'etapa de desenvolupament infantil i juvenil, el dofí acumula quantitats no menyspreables d'aquests contaminants".

Estudis previs

Els resultats són similars als trobats prèviament en altres treballs pel mateix grup del CSIC. En el més recent, publicat fa tot just unes setmanes a la revista Environment International, els investigadors descriuen la presència de piretroides en llet materna de dones de Brasil, Colòmbia i Espanya, encara que sempre a nivells no preocupants.

En un altre treball previ, realitzat al Delta de l'Ebre, els investigadors van trobar piretroides en mostres d'aigua i sediment. Aquell treball revelava que al juny, un mes després d'haver-se fumigat dels arrossars, es podien trobar nivells de 85 nanograms per litre de piretroides en l'aigua i de fins a 72 nanograms per gram en els sediments. No obstant això, tres mesos després, entre setembre i octubre, els nivells en el sediment, que és on se solen quedar retinguts, havien baixat fins a nivells inferiors a 3 nanograms.

Els piretroides es degraden en ser exposats a la llum solar, i en el medi ambient acaben per desaparèixer. Però, adverteix la investigadora, com són àmpliament utilitzats, estan sempre presents i s'acaben acumulant, encara que sigui només una part.

"Creiem que cal fer més estudis sobre aquests compostos", diu Ethel Eljarrat. "Se sap que poden ser disruptors endocrins, cancerígens i neurotòxics, però no està massa clar. Com fins ara s'assumia que aquests compostos es degradaven, mai havia preocupat en excés la seva toxicitat en mamífers ni tampoc s'havien fet estudis suficients en aquest sentit ".

Els piretroides són insecticides d'ús comú, presents en productes com els dispositius anti mosquits, les fórmules anti polls o alguns insecticides d'ús hortícola. També s'usen a major escala en alguns països, com Brasil, per al control de la malària i el dengue.

Article de referència

Mariana B. Alonso, Maria Luisa Feo, Cayo Corcellas, Lara G. Vidal, Carolina P. Bertozzi, Juliana Marigo, Eduardo R. Secchi, Manuela Bassoi, Alexandre Azevedo, Paulo R. Dorneles, João Paulo M. Torres, José Lailson-Brito, Olaf Malm, Ethel Eljarrat, Damià Barceló Pyrethroids: A new threat to marine mammals? Environment International.
doi:10.1016/j.envint.2012.06.010

Treballs anteriors

Cayo Corcellas, Maria Luisa Feo, Joao Paulo Torres, Olaf Malm, William Ocampo-Duque, Ethel Eljarrat, Damià Barceló. Pyrethroids in human breast milk: Occurrence and nursing daily intake estimation. Environment International. doi:10.1016/j.envint.2012.05.007

M.L. Feo, A. Ginebreda, E. Eljarrat, D. Barceló. Presence of pyrethroid pesticides in water and sediments of Ebro River Delta. Journal of Hydrology. doi:10.1016/j.jhydrol.2010.08.012