El Centre SMOS Barcelona, del CSIC i la UPC, ofereix mapes d'humitat del sòl en temps real. La seva immediatesa, amb dades del dia anterior, els converteix en una eina extremadament útil per a la prevenció d'incendis. Els mapes estan sent usats pels agents forestals de Barcelona de forma experimental a la campanya d'incendis d'aquest any.
Barcelona. El Centre Expert SMOS a Barcelona (BEC), una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC), ha començat a oferir mapes d'humitat d'alta resolució de la península ibèrica en temps real.
És la primera vegada, a nivell mundial, que s'aconsegueixen mapes diaris d'humitat amb alta resolució. Els mapes recullen les dades d'humitat del dia anterior, i ofereixen un cada dotze hores: un generat a les 04.30 h. i un altre a les 16.30 h., corresponents a les òrbites ascendent i descendent del satèl·lit per sobre de la península Ibèrica.
Els mapes d'humitat tenen una resolució d'1 quilòmetre i s'obtenen mitjançant la combinació de les dades dels satèl·lits SMOS, de l'Agència Espacial Europea (ESA), i del sensor MODIS, de l'Agència espacial nord-americana (NASA), usant un algoritme creat pels propis investigadors del Centre Expert SMOS.
Els mapes que venien obtenint els investigadors fins ara no es podien produir en temps real a causa del retard en la disponibilitat de dades MODIS. Ara, gràcies a una col·laboració de la Universitat de Valladolid, els investigadors disposen de dades del sensor MODIS en temps real. Això els permet poder processar les dades i oferir els mapes d'humitat en un termini de menys de 12 h respecte al moment en què van ser captades les imatges per satèl·lit, el que en termes tècnics pot considerar-se pràcticament temps real.
Els mapes d'humitat permeten usos diversos com avaluar el risc d'incendis en zones concretes i poder prendre mesures preventives (neteja dels boscos o crear tallafocs) de forma més dirigida i eficaç, o conèixer el contingut d'aigua útil per a les plantes a terra i preveure la productivitat dels camps, entre d'altres.
En el cas de la prevenció d'incendis, la immediatesa dels nous mapes els converteix en una eina extremadament útil. L'ús dels mateixos, permetrà la detecció de zones de sequedat extrema i ajudar a controlar diàriament els punts de major risc. En aquest sentit, els mapes estan sent usats pels agents forestals de forma experimental a la campanya d'incendis d'aquest any, gràcies a un conveni establert entre el BEC i la Diputació de Barcelona.
El Centre Expert SMOS a Barcelona reuneix investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), de la Unitat de Tecnologia Marina (CSIC) i del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC, treballant en el processament de dades rebudes de la missió SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) de l'ESA i coordinant l'activitat científica espanyola al voltant d'aquest projecte.
Pàgina web del Centre Expert SMOS de Barcelona:
http://www.smos-bec.icm.csic.es/smos_bec
Servidor de mapes del Centre Expert SMOS de Barcelona:
http://tarod.cmima.csic.es/NRT