La UE llança el major projecte, fins ara, dedicat als superconductors

El projecte EUROTAPES, liderat per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC, compta amb 20 socis de 9 estats europeus.  L'objectiu és donar un impuls definitiu a la indústria europea dels superconductors per tal que el seu ús s'estengui.

Un cable superconductor. L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) lidera el projecte EUROTAPES, el més gran que ha concedit mai la Comissió Europea en el camp dels materials superconductors i les seves aplicacions.

EUROTAPES, acrònim de European development of superconducting Tapes, està dirigit a donar un impuls definitiu a la indústria europea de la superconductivitat. Es tracta d'aconseguir que les cintes superconductores i els cables, els generadors i altres components superconductors siguin prou competitius i econòmics perquè el seu ús s'estengui. El cost total del projecte, amb una durada de quatre anys i mig, és de 20 milions d'euros, dels quals, 13,5 són aportats per la Unió Europea.

El coordinador del consorci és el professor d'investigació del CSIC Xavier Obradors Berenguer, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC. Els altres socis participants d'Espanya són la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el centre tecnològic LEITAT, i les empreses Lafarga Lacambra i Oxolutia. Aquesta última és una spin-off de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

Millorar les prestacions, reduir el cost

Més de 25 anys després del descobriment dels superconductors d'alta temperatura, les perspectives d'aplicacions són diverses i prometedores. No obstant això, la producció a nivell industrial segueix sent costosa, el que impedeix la seva aplicació generalitzada.

Superar aquest escull és el principal objectiu de EUROTAPES. Per això, els laboratoris participants, pioners a Europa en el desenvolupament de materials superconductors, treballaran per obtenir aquests materials amb millors prestacions elèctriques i  menor cost. Ho faran mitjançant estratègies diverses, com modificar l'estructura de les cintes superconductores o implementar noves metodologies de la seva producció.

Els laboratoris realitzaran els assaigs a petita escala. El coordinador del projecte, Xavier Obradors, calcula que aquesta fase podria estendre uns dos anys. Després, seran els vuit socis industrials participants els que reproduiran aquests processos a escala industrial.

Els materials conductors que es desenvoluparan en EUROTAPES s'utilitzen en diverses aplicacions: cables per a la distribució i transport eficient de l'energia elèctrica en xarxes més segures i menys invasives, generadors per a l'energia elèctrica renovable (eòlica en particular); imants de camps magnètics elevats per a la biomedicina (diagnòstic mitjançant ressonància magnètica i disseny molecular) i per instal·lacions científiques (acceleradors i generació elèctrica per fusió).

Així, per exemple, en el camp de l'energia eòlica, un generador superconductor és molt més lleuger (un terç del pes d'un generador convencional) i aconsegueix major potència elèctrica. Tal com explica Obradors, si es substituïssin els generadors convencionals per superconductors, amb un sol molí eòlic s'aconseguiria l'energia equivalent a la de dos o tres. O, el que és el mateix, enfront d'un generador convencional de 4 Megavats de potència, un generador superconductor similar en pes i grandària aconseguiria de 10 a 12 Megavats.

En el camp de la distribució, es persegueix augmentar les prestacions elèctriques, magnètiques i mecàniques de les cintes superconductores introduint nous desenvolupaments científics basats en la nanotecnologia. Es vol aconseguir augmentar el corrent elèctric que es pot transportar, sense pèrdues, fins i tot sota camps magnètics elevats.

El projecte preveu utilitzar noves aproximacions basades en la química sostenible, més respectuosa amb el medi ambient.

El consorci

EUROTAPES compta amb la participació de 20 socis de 9 estats membres de la Unió Europea, dels quals 5 són espanyols i totalitzen una contribució del 21%.

El professor Xavier Obradors explica que Eurotapes "és una excel·lent oportunitat per avançar en una fructífera cooperació entre els socis europeus, tant en l'àmbit acadèmic com en l'àmbit industrial, dins del camp del desenvolupament de recobriments de materials conductors nanoestructurats de segona generació. Efectivament, la sinergia entre el saber fer i la massa crítica s'aconsegueix contribuint a impulsar la indústria europea cap a una posició de lideratge internacional en sectors d'alta tecnologia relacionats amb les infraestructures elèctriques i l'equipament mèdic o biomèdic".

Web de EUROTAPES: European development of Superconducting Tapes: integrating novel materials and architectures into cost effective processes for power applications and magnets (EUROTAPES)

Socis:

8 empreses: Bruker (D), Evico (D), Nexans GmbH (D), PercoTech (D), Theva (D) Nexans SA (F), Lafarga Lacambra (ES), y Oxolutia (ES)

5 instituts de recerca: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) SPAIN; Institute Neel (CNRS) FRANCE; Institute of Electrical Engineering Slovak Academy of Sciences (IEE) SLOVAKIA; Italian National agency for new technologies, energy and sustainable economic development (ENEA) ITALY; Leibniz Institute for Solid State and Materials Research, Dresden GERMANY.

6 universitats: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); University of Antwerp (UA) BELGIUM; University of Cambridge (UCAM) UNITED KINGDOM; University of Ghent (UGENT) BELGIUM; Vienna University of Technology (TUW) AUSTRIA; Technical University of Cluj-Napoca (TUC) ROMANIA

1 centre tecnològic: Leitat Technological Center (LEITAT) SPAIN