Una trobada internacional sobre nanociència reuneix els millors experts a Barcelona

Es fa en el marc del projecte Train2, té com a objectiu coordinar la recerca en nanociència d’Espanya, França i Portugal

El proper 22 de novembre es celebra a Barcelona un congrés internacional sobre nanociència i nanotecnologia, en el marc del projecte Train2 (Trans Pyrenees Action on Advanced Infrastructures for Nanosciences and Nanotechnology).

El congrés, que serà inaugurat pel president del CSIC Emilio Lora Tamayo, presentarà els últims avenços en aquestes àrees i les línies de treball més innovadores. L'organització local està liderada per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC, i compta amb la col·laboració de l'Institut Català de Nanotecnologia, l'Institut de Nanociència d'Aragó i la Universitat de Montpeller 2.

Creixement vertical de nanotubs. Imatge: CSIC.Reconeguts experts exposaran l'estat de la recerca actual en nanociència i nanotecnologia. Entre ells, i com a ponents convidats, el físic Pedro Echenique, premi Príncep d'Astúries 1998 i el físic teòric Uzi Landman, del Geòrgia Institute of Technology (EUA).

També són ponents convidats el químic Jesús Santamaría, de la Universitat de Saragossa, que treballa en nanomaterials, Stephan Roche, del CSIC, especialista en grafè, Georges Hadziioannou, de la Universitat de Bordeus (França), especialista en polímers, Avelino Corma, del CSIC, reconegut expert en el camp dels catalitzadors; Guy Le Lay, de la Universitat de Marsella (França), que treballa en l'obtenció de nous materials com el grafè per les nanotecnologies, i Danny Porath, de la Universitat Hebrea de Jerusalem, un dels desenvolupadors de la combinació de proteïnes d'origen vegetal amb nanopartícules per augmentar la memòria dels futurs ordinadors.

TRAIN2: investigació transnacional coordinada

El projecte Train2, coordinat per la Universitat de Saragossa, té com a objectiu coordinar la recerca en nanociència que es realitza a Espanya, França i Portugal. Constitueix un nou concepte d'investigació transnacional que proposa un millor ús de les infraestructures científiques, i una millor explotació de les seves capacitats evitant solapaments i integrant la regió en l'Espai Europeu de Recerca. Train2 està cofinançat pel programa europeu de Cooperació Territorial Interreg IV B SUDOE.

Un exemple d'aquesta coordinació es tradueix en accions com el compartir infraestructures. Així, en el marc del projecte s'ha creat una xarxa de d'instal · lacions de nanofabricació. Es tracta d'una posada en comú de les necessitats i les capacitats de les instal · lacions disponibles, per tal de compartir-les, evitar solapaments i facilitar l'accés als investigadors que ho requereixin.

La nanotecnologia i la nanociència són camps científics que poden esdevenir el motor d'una nova revolució tecnològica en molts àmbits. La possibilitat que ofereixen de construir aplicacions extraordinàriament petites-amb grandàries que van de milionèsimes de mil·límetre a uns pocs àtoms-obre camins inimaginables fa uns anys i que freguen la ciència ficció, com ara desenvolupar sensors capaços de pesar una sola molècula, mini-robots que puguin interaccionar amb l'organisme humà, o dispositius electrònics miniaturitzats que disposin de memòries de milions de gigabits.

Programa

Lloc de celebració del congrés: World Trade Center. Moll de Barcelona s / n, Barcelona.
Com arribar-hi: http://bit.ly/UPNLWI