La Institució Milà i Fontanals del CSIC organitza un cicle de seminaris sobre les aplicacions de la la teledetecció en estudis arqueològics. El primer seminari mostrarà com les imatges dels satèl·lits CORONA, que van formar part d’un programa de reconeixement per ús militar en el context de la Guerra Freda, han esdevingut una eina molt important per la recerca arqueològica.
El pròxim dimecres 29 de febrer, a la Sala d’Actes de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), tindrà lloc el seminari “L’ús de les fotografies del satèl·lit CORONA en arqueologia”, a càrrec del Dr. Nikolaos Galiatsatos, professor del Departament de Geografia la Universitat de Durham (Regne Unit).
Galiatsatos és enginyer especialitzat en el tractament d’informació espacial, i realitza la seva recerca en diversos àmbits com l’arqueologia, la geografia, la gestió del paisatge o l’assessorament medi ambiental.
El seminari està organitzat per el Departament d’Arqueologia i Antropologia de la Institució Milà i Fontanals del CSIC.
Històricament, els arqueòlegs han utilitzat les fotografies aèries per detectar traces del passat. A molts països, no obstant, la cobertura o disponibilitat de certes imatges aèries es insuficient o inassequible.
Les fotografies dels satèl·lits CORONA es van obtenir durant la dècada de 1960, en una època en que molts paisatges (i, per extensió, el registre arqueològic preservat a la superfície terrestre) encara no havien patit l’expansió de l’urbanisme i l’agricultura mecanitzada. CORONA era, llavors, un projecte promogut i gestionat pels Serveis d’Intel·ligència dels EUA amb la col·laboració de les forces aèries.
Actualment, el detall de les imatges és comparable a les fotografies aèries a gran altitud i la seva relació cost/cobertura fa que sigui un recurs molt barat. Per això les fotografies CORONA han esdevingut una valuosa font d’informació en estudis arqueològics. El seminari introduirà les fotografies dels satèl·lits CORONA, com aquestes s’han utilitzat per respondre preguntes actuals i com s’han aplicat a la recerca arqueològica.
El seminari, adreçat a estudiants i investigadors, forma part del cicle “Tècniques de teledetecció terrestre i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient”, centrat en les interaccions home-medi ambient i en les xarxes socio-ecològiques.
El cicle està organitzat pel Departament d’Arqueologia i Antropologia de la Institució Milà i Fontanals del CSIC. Aquest Departament ha iniciat recentment Simulpast, un ambiciós projecte interdisciplinari que utilitza la supercomputació per modelitzar la història i, en darrer terme, entendre les dinàmiques socio-ecològiques del passat en set casos d’estudi repartits arreu del món.
Un dels escenaris de SimulPast està centrat en l’estudi de la resiliència, estacionalitat i gestió del paisatge al nord del Gujarat (India), així com l’evolució de les antigues societats agrícoles i ramaderes en aquest territori. Per obtenir dades en aquest projecte es fa un ús important de tècniques de teledetecció.